Etusivu

Wilma  |  Office365  |  Moodle

 

Tutkinto aikuisena

Tutkintoon opiskelevat aikuiset osoittavat osaamisensa näyttötutkintona. Käytännössä teet työtä aidossa työympäristössä ja näytät mitä osaat. Usein osaamista haetaan koulun penkiltä mutta välttämätöntä se ei ole. Näyttötutkinnossa voidaan tunnustaa ammatillinen osaamisesi riippumatta siitä, miten olet työn oppinut. Koulutuksen tarve henkilökohtaistetaan eli mietitään yhdessä ennen näyttötutkintoon osallistumista. Näyttötutkintoja järjestetään kaikilla ammatillisilla koulutusaloilla. Tasoja on kolme:

Perustutkinto: Työn perusasiat ovat hallussa. Aiempaa työkokemusta et tarvitse.

Ammattitutkinto: Ammattitutkinnon suorittanut on jo alansa ammattilainen. Osaamisesi on vähintään noin kolmen vuoden työkokemusta vastaavalla tasolla.

Erikoisammattitutkinto: Erikoisammattitutkinnon osaaja hallitsee alansa vaativimmat työt. Usein erikoisammattitutkinnon avulla valmentaudutaan esimieheksi. Tarvitset pohjalle alan peruskoulutuksen ja osaamisesi vastaa noin viiden vuoden työkokemusta tutkinnon suoritustilanteessa.

Tutkintotilaisuudet suunnittele, järjestää ja arvioi ns. kolmikanta, johon kuuluu työnantaja, työntekijä ja oppilaitos. Näyttötutkintojen järjestämistä valvoo opetushallituksen kullekin tutkinnolle nimeämä tutkintotoimikunta. Tutkintotoimikunnat antavat tutkintotodistukset.