Ahtaajan ammattiin oppisopimuksella

Ke 21.11.2018 12:45

Kuten monella muullakin toimialalla Suomessa, niin myös satama-alalla on kannettu huolta osaavasta työvoimasta ja sen saatavuudesta nyt ja tulevaisuudessa. Kehittyvät tavaravirrat ja käsittelytekniikka sekä työntekijöiden ikärakenne johtivat keskusteluihin lastinkäsittelyalan koulutustarpeista Oy Saimaa Terminals Ab:n kanssa.

Syksyllä 2016 Sterm etsi lehti-ilmoituksella oppisopimuskoulutettavia ahtaajan oppiin. Lastinkäsittelyalan ammattitutkinto-opinnoista kiinnostui ennätysmäärä hakijoita. Yli 500 hakijan joukosta valikoitui 15 huippumotivoitunutta opiskelijaa, joiden tutkintojen valmistumista juhlittiin kakkukahvein Haminan satamassa maanantaina 19.11.2018.

- Tätä päivää on odotettu. Suurin osa opiskelijoista tuli alalle pystymetsästä, mutta yksikään ryhmän opiskelijoista ei ole keskeyttänyt opintojaan, Haminan sataman tuotantopäällikkö Arto Sinikannas Stermistä hymyilee.

Oppisopimuskoulutuksella ahtaajaksi valmistuneille opiskelijoille järjestettiin kakkukahvitilaisuus Haminan satamassa.

Oppisopimuskoulutus on toteutettu yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kanssa ja se on pitänyt sisällään niin lastinkäsittelyn teoriaa kuin ennen kaikkea monipuolista käytäntöä. Opiskelijat ovatkin antaneet hyvää palautetta opiskelun ja satamatyön monipuolisuudesta. Esimerkiksi konekurssilla opittuja asioita on heti päässyt testaamaan käytännössä.

- Oppisopimuskoulutus on yritykselle erinomainen tapa hankkia osaavaa henkilökuntaa. Kaikki on sujunut mallikkaasti, Saimaa Terminalsin toimitusjohtaja Tomi Rautio sanoo.

Kokeneet ahtaajat ovat ottaneet opiskelijat hyvin vastaan ja antaneet näiden kokeilla siipiään haastavissa, nopeutta, tarkkuutta ja huolellisuutta vaativissa työtehtävissä. Positiivista palautetta opiskelijat ovatkin saaneet myös mm. laatuauditointien yhteydessä.

- Tulin opiskelemaan ahtaajaksi, koska koneet ovat aina kiinnostaneet minua. Mitään erityisen yllättävää opintojen aikana ei ole tullut vastaan. Yksi opintojen parhaita asioita on ollut työyhteisössä vallinnut hyvä henki, opiskelija Ville Wahlsten kertoo.

Ahtaajaksi valmistunut Ville Wahlsten on tyytyväinen saamaansa koulutukseen.

Koulutukselle asetetut tavoitteet osaavan työvoimareservin kouluttamisesta ovat toteutuneet, sillä kaikki opiskelijat suorittivat tutkinnon ja voivat näin ylpeinä kutsua itseään ahtaajiksi. Hamina-Kotkan sataman tavaravirrat ovat kehittyneet positiivisesti ja työmenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Osaamiselle on siis kysyntää.

- Osalle nyt valmistuneista voimme tarjota vakituista työtä ja muille tilapäisahtaajan työtä, toimitusjohtaja Rautio toteaa.

Iso kiitos Stermille ja Ekamin merenkulku- ja satama-alan kouluttajille hyvästä yhteistyöstä!

Jaa

***