Buustia yrittäjyystarinaan! | Ekami

Buustia yrittäjyystarinaan!

Ke 21.03.2018 13:00

Jokainen yritys kätkee taakseen oman, yksilöllisen tarinansa. Yrittäjyystarinan suurimpia murroskohtia ovat monesti niin yrittäjyyden aloittaminen, yrityksen kehitysaskeleiden ottaminen kuin myös yrittäjyydestä luopuminen. Kaikissa murroskohdissa asiantuntija-apu ja vertaistuki ovat tarpeen. Näitä pyritään tarjoamaan Ekamin uudessa YrittäjäBuusti -valmennusohjelmassa.

YrittäjäBuusti tarjoaa tuen liiketoiminnan kehittämisen kysymyksiin. Se on ajanhengen mukainen kokonaisuus asiantuntijatietoa, sparrausta ja vertaistukea. YrittäjäBuustin lisäksi tarjolla on kaikille avoimia AamuBuusti-tilaisuuksia.

- YrittäjäBuusti-valmennusohjelma on räätälöity erityisesti henkilöille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa tai tarvitsevat tukea esimerkiksi yrityksen käynnistämisen tai ostamisen kysymyksissä. AamuBuusti sopii kaikille, jotka haluavat vaihtaa ja tuulettaa ajatuksia yrittäjyydestä, kertoo Ekamin kouluttaja Anne Kainlauri.

Buustia omistajanvaihdoksiin

Ensimmäinen AamuBuusti-tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 21.3. Teemana oli omistajanvaihdokset ja yrityskaupat.

- Erityisesti yritysten sukupolvenvaihdokset ovat tällä alueella juuri nyt merkittävä ilmiö, Raimo Pippola Kotkan Yrittäjistä toteaa tilaisuuden alussa.

- Omistajanvaihdoksiin liittyy usein monia kysymysmerkkejä: nuoret näkevät maailman eri tavalla kuin vanhemmat ja esimerkiksi yrityksen hinnan asettelu on oma taiteenlajinsa. Omistajanvaihdokseen onkin tärkeä tarjota tukea, sillä maailma on joka tapauksessa menossa siihen, että yhä useampi ihminen päätyy työllistämään itse itsensä, Pippola summaa.

Kartoita vaihtoehtosi

Kun yrittäjyydestä kiinnostunut pohtii, ostaako jo olemassa oleva yritys vai perustaako kokonaan uusi yritys, kannattaa hänen ensin ainakin ottaa hyvin selvää myynnissä olevista yrityksistä.

- Esimerkiksi yrityspörssi.fi-sivusto on hyvä yritysten ostajien ja myyjien kauppapaikka. Pitämällä korvat höröllä ja silmät auki pöytälaatikoista ja kaverin kaverilta voi löytyä myyntiä vasta suunnittelevia yrityksiä, Cursorin yritysneuvoja Ilmo Larvi vinkkaa.

Omistajanvaihdokseen liittyvien seikkojen avaaminen sekä uusille että luopuville yrittäjille on tärkeää.

- Jokaisella ostajalla ja myyjällä on omat tavoitteensa, ajatuksensa ja toiveensa liiketoiminnan jatkumiselle. Toimintasuunnitelman laatiminen voi auttaa arvioimaan yrityksen tulevaisuutta, Kierikkalan Majatalon yrittäjä Pekka Kierikka neuvoo.

Larvi jatkaa, että yrityksen ostamista harkitessa on tärkeää arvioida myös sitä, onko oma osaaminen riittävää yrityksen jatkamiseksi. Yrityksen kannattavuutta kannattaa arvioida tulkitsemalla yrityksen kirjanpitoa.

Pekka Kierikalla on omakohtaista kokemusta yrityskaupoista.

Yrityskaupan rahoitus kuntoon

Omistajanvaihdokseen liittyy toki myös raha. Yrityskauppojen rahoituksesta keskusteleminen kannattaakin aloittaa rahoittajan kanssa heti, kun ajatus yrityskaupasta syntyy.

- Rahoittaja kiinnittää huomiota muun muassa yrityskaupan muotoon, yrityksen arvoon, yrityksen rahoitusrakenteeseen ja yrityksen liiketoiminnalliseen tilanteeseen. Myös ostajan koulutuksella, kokemuksella ja taloudellisella tilanteella on merkitystä, OP Kymenlaakson pankinjohtaja Henni Seppälä kertoo.

Tuloksia tiimivalmennuksella

Uutta buustia yrittäjyystarinaan saa yrittäjän ammattitutkinnosta, jonka voi suorittaa työnteon ohella.

- Opintoihin sisältyy liiketoimintasuunnitelman tekeminen tai nykyisen kirkastaminen. Ammattitutkinnon voi hyvin suorittaa oppisopimuskoulutuksena, Ekamin koulutussuunnittelija Marjut Sakki avaa.

Huhtikuussa alkava YrittäjäBuusti-valmennusohjelma on uusi tapa suorittaa yrittäjän ammattitutkinto. Valmennusohjelma on kokonaisuus, joka tarjoaa alustan liiketoiminnan kehittämiseen sisältäen vertaisoppimisen, hiljaisen tiedon kierrättämisen ja asiantuntija-avun. Valmennusohjelma sopii kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, nykyisille yrittäjille tai yrittäjyydestä luopuville.

- YrittäjäBuusti-valmennusohjelma toteutuu tiimivalmennuksena. Valmennuksen alussa osallistujat asettavat itselleen yrittäjyyttään buustaavan tavoitteen. Valmennuksen aikana ja valmennustiimin sparraamana löytyy varmasti uusia ratkaisuja yrittäjyyteen, kouluttaja Anne Kainlauri kannustaa.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot YrittäjäBuustista ja AamuBuusteista saa kouluttaja Anne Kainlaurilta sekä osoitteesta www.ekami.fi/yrittajabuusti

Jaa