Ekamilaiset valmentautuivat Taitaja-kilpailuun Singaporessa

Ti 04.12.2018 13:30

Ekamista on lähdössä 17 opiskelijaa kilpailemaan oman alansa Suomen mestaruudesta. Heidän tavoitteena on päästä Taitaja 2019 -kilpailun semifinaaleista finaaliin asti. Kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma ja se järjestetään toukokuussa Joensuussa. Matka Singaporen Institute of Technical Education (ITE) ammattikouluun oli osa Huippulaadulla asiakaspalvelun taitajaksi (HULA) -kansainvälisen verkoston vaihto-ohjelmaa, jonka tarkoituksena oli antaa taitajille uutta potkua ja kädentaitoja.

Opiskelijoiden koulutus tapahtui ITE College Westissä, jossa tarjoilijaopiskelija Eeva Mäenpää, leipurikondiittoriopiskelija Salla Kurki ja asiakaspalvelua ja myyntiä opiskelevat Hanna Turunen ja Tatu Strömberg osallistuivat opetukseen koulun ylläpitämän Hotel Westin tiloissa yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa.

Mäenpää teki vaikutuksen opettajiin Á La Carte -ravintolassa ja kahvilassa. Hän osallistui mocktail-kilpailuun valmistamalla alkoholittoman juomasekoituksen. Turunen ja Strömberg osallistuivat mm. laskentatoimen ja sosiaalisen median markkinoinnin tunneille.
 

Eeva Mäenpää harjoittelemassa mocktail-kilpailua varten.

Salla Kurki kertoo singaporilaisten opiskelijoiden ottaneen heidät erittäin lämpimästi vastaan – matkasta tuli ikimuistoinen.
– ITE College Westissä pääsin tekemään kaikkea, mitä opiskelijat siellä tekevät. Olin auttamassa, oppimassa ja harjoittelemassa heidän kanssaan. Heillä on aivan erilaiset opiskelutilat ja erilaiset tekniikat, mutta pääsimme silti samaan lopputulokseen. Sain heistä uusia ystäviä, hymyilee Kurki.

Kurki on jo kokenut konkari, sillä hän osallistuu Taitaja-kilpailuun toista kertaa.
– Osallistuin viime vuonna kilpailuihin ja reissu jäi hampaankoloon. Haluaisin tällä kertaa päästä finaaliin asti, kertoo Kurki ponnekkaasti.
 

Opiskelijat uusien ITE College Westin ystävien kanssa. Vas. Koh Kit Yee (ITE College Central), Vladislav Solomatin (Salpaus), Salla Kurki (Ekami), Tatu Strömberg (Ekami), Hanna Turunen (Ekami), Jaana Sakki (Turun ammatti-instituutti), Eeva Mäenpää (Ekami), Rosa-Liina Vilen (Salpaus), Karri Österlund (Turun ammatti-instituutti), Voo Jun Hong (ITE College Central)

HULA-verkoston opettajille, joita oli Ekamin lisäksi myös Turun ammatti-instituutista ja Koulutuskeskus Salpauksesta, oli järjestetty matkan ajaksi runsaasti ohjelmaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien. 
– Reissun huipentuma taisi olla se, kun Management Union Gamesissä tapasimme valtiosihteeri Sam Tanin (Foreign Affairs and Social and Family Development) ja puhuimme Suomesta ja suomalaisesta koulutuksesta, kertoo Katja Välimaa, joka oli matkalla Ekamin edustajana. Välimaa valmentaa Ekamin asiakaspalvelun ja myynnin kilpailijoita.
– Arvostan suuresti mahdollisuutta kouluttaa Taitaja-valmennettavia. Minusta on hienoa, että ammatillisissa oppilaitoksissa on tilaa kaikenlaisille oppijoille ja tässä tapauksessa myös heille, joiden tavoitteet ovat korkealla, sanoo Välimaa.

Ennen Joensuun finaalia opiskelijoilla on edessä semifinaalikilpailut 30.1.2019 eri paikkakunnilla. Harjoittelu on aloitettu heti syksyn alussa ottaen oppia edellisvuosien tehtävistä. Viimeiset tarkennukset tehtäviin saadaan tammikuun alussa. Itse kilpailussa haastetta lisätään, joten tehtävä voi muuttua 30 % etukäteen annetuista tiedoista.
 

Osa kilpailuun osallistuvista Ekamin opiskelijoista ehti kuvattavaksi.

Ekamilaiset ovat menestyneet Taitaja-kilpailussa aiemmin varsin hyvin. Viime toukokuun finaaleissa asiakaspalvelusta ja myynnistä tuli kolmas sija, elektroniikasta viides, tietokoneet ja verkot -lajissa kuudes sija ja infrarakentamisen näytöslajista toinen sekä neljäs sija.

 

Juho Lehtomäki ja Teemu Kantola esittelevät Taitajassa maarakennusta myös näytöslajina.

 

Taitaja 2019 -kilpailuun osallistuvat opettajat ja opiskelijat

Paula Helakorpi, tarjoilijat: Eeva Mäenpää ja Ekaterina Fortuna
Sonja Laurila, kondiittorit: Kaisa Väänänen, Salla Kurki, Miisa Akkila
Virpi Äijälä, Cateringkokki: Phutawan Suknimit, Tawatchai Phisaiphan
Katja Välimaa, Asiakaspalvelu ja myynti: Oskari Muona, Sohvi Oljakka, Hanna Turunen
Airi Leino, matkailu: Venla Schulze, Tomi Tanskanen
Anne Kainlauri, yrittäjyys: Vilho Eriksson, Heikki Rantala, Verneri Taurama
Mika Lindholm, infrarakentaminen: Juho Lehtomäki, Teemu Kantola (näytöslajina kilpailussa)
 

HULA-hankeen sivut: finvet.fi/fi/hula
Lisää kuvia ja tunnelmia Singaporesta löytyy Instagramista #ekamigoessingapore.
 

Jaa