Ekamin autoalan uudet tilat valmistuivat – opetus siirtyy Haminaan

Ke 27.01.2021 15:30

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin autoalan uudet tilat Haminan kampuksella ovat valmistuneet. Koulutusalan opetus siirtyy kokonaan Haminaan maaliskuun aikana ja koulutus Kotekon kampuksella Kotkassa päättyy.

Ekamin autoalan valoisat tilat laitteineen.

Uudet, nykyaikaiset 1300 m2 tilat tarjoavat työturvalllisen oppimisympäristön, joka mahdollistaa ajoneuvodiagnostiikan ja muuttuvan tekniikan, kuten sähköistymisen, tutkajärjestelmien ja ajoavusteisen tekniikan diagnosoinnin.

Ekamin autoalan oppimisympäristöjen uudistaminen on osa Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän vuonna 2018 hyväksyttyä toimitilaohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on toimintaa tukevat, turvalliset, terveelliset ja viihtyisät tilat, joiden ylläpito voidaan järjestää suunnitelmallisesti tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Toimitilaohjelman tavoitteena on myös turvata rakennusten kuntoa ja määrittää hyvä perusta Ekamin vuosittaiselle talous- ja toimintasuunnitelmalle sekä investointiohjelmalle.

Toimitilaohjelman toimenpiteitä ovat muun muassa toimitilojen käyttöasteen nostaminen, koulutusalojen oppimisympäristöjen keskittäminen sekä tarpeettomista toimitiloista luopuminen.

Autoalan uusissa tiloissa oli aiemmin rakennusalan puuntyöstötoimintoja sekä venerakentamisen koulutusta, jota Ekamissa ei enää järjestetä.
– Uudella tilaratkaisulla päästiin näin hyödyntämään vajaakäytöllä olleet tilat, kertoo toimitila- ja hankintapäällikkö Harri Laine.

Johanna Kuisma, Sami Tervonen ja Mikko Yrkki opetustilanteessa auton konepelti auki.

Pienenevät ikäluokat ja monimutkaistuva autotekniikka tuovat haasteita opetukseen. Uusien tilojen ja laitehankintojen myötä Ekamissa keskitytään autoalan työllistäviin tehtäviin ja pyritään tarjoamaan kattavalla kirjolla erilaisia yksilöllisiä opiskelumahdollisuuksia eri ikäisille ja erilaisilla pohjakoulutuksilla opiskelemaan tuleville ihmisille. Kuvassa vas. opiskelija Johanna Kuisma, autoalan tiimipäällikkö Sami Tervonen ja opiskelija Mikko Yrkki.

– Autoalan tilat on ajanmukaistettu nykyaikaisilla laitteilla ja työkaluilla ja työympäristö on saatettu nykypäivän tasolle. Tilat ovat monikäyttöiset ja hukkaneliöt on pyritty minimoimaan muun muassa lattiaan upotetuilla nostimilla, jolloin samaa paikkaa voidaan käyttää auton huoltoon ja niin sanottuna permantopaikkana esimerkiksi ryhmäopetuksessa. Tilat ovat työturvalliset, koska joka työpisteellä on valmiiksi tarvittava määrä sähköä ja paineilmaa sekä nykyaikainen pakokaasunpoistojärjestelmä hengitysilman pitämiseksi puhtaana, luettelee Ekamin tiimipäällikkö Sami Tervonen.

Uutuutena oppimisympäristö sisältää asiakaspalvelutilan, jossa opiskelijat harjoittelevat asiakaspalvelua asiakkaiden autojen vastaanotossa ja luovutuksessa sekä varaosatilauksissa. Korjaamopalvelut uusissa tiloissa aloitetaan pienryhmissä helmikuun aikana.

Tilat on suunniteltu katsomalla työelämän kanssa tulevaisuuteen

Tilojen ja oppimisympäristön suunnitteluun osallistettiin Ekamin henkilöstöä, opiskelijoita ja laajasti työelämän edustajia. 
– Haminan kampuksen osalta tavoitteena on profiloida kampus teknologiakampukseksi. Autoalan uusi oppimisympäristö on suunniteltu vastaamaan autoalan koulutuksen järjestämisen tarpeisiin pitkällä tähtäimellä. Siksi tilojen ja oppimisympäristön suunnitteluun osallistettiin laajasti työelämän edustajia, kertoo kuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen

Työelämän yhteistyökumppani Broman Group Oyj (AD Varaosamaailma, Motonet) antoi monipuolisesti asiantuntijanäkemystä korjaamotilojen suunnitteluun ja sen tekniseen varustamiseen. Yhteistyö alkoi noin kaksi vuotta sitten, kun Broman Groupin Asiakkuusvastaava Harry Helakorpi ja Ekamin tiimipäällikkö Sami Tervonen alkoivat pohtia, voiko tulevasta autoalan tilasta tehdä aidosti uusi kaikkine laitteineen ja koulutuksineen. 

Sami Tervonen palvelutiskin takana. Tiskillä muovinen huonekasvi korissa.

– Tässä opiskelijat voivat harjoitella asiakaspalvelua, kun ottavat korjaamon töitä vastaan. Autoalan tiimipäällikkö Sami Tervonen esittelee hieman keskeneräistä asiakastöiden vastaanottotilaa. Huoneesta puuttuvat vielä teippaukset ja tuolit asiakkaiden levähtämistä varten.

Muuttuva työelämän toimintaympäristö oli yksi suunnittelun perusteista, jossa koulutuksen tavoite on ennakoida ja seurata työelämän vaatimuksia. 
– Yhteistyö oikean työn ja koulutuksen välillä alasta riippumatta on yksi keskeisistä tekijöistä, jotta oppilaitos saa koulutettua ammattitaitoisempia työntekijöitä työelämään. Työnantajille tämä tarkoittaa, että valmistuneet ovat aiempaa nopeammin niin sanotusti valmiita työntekijöitä ja he voivat jopa tuoda uusia tehokkaampia toimitapoja yrityksiin. Lisäksi opiskelija saa myös paremman mahdollisuuden työllistyä, uskoo Harry Helakorpi.

Jatkossa Ekamin autoalalla voi opiskella ajoneuvoasentajaksi ja jo alalla olevat voivat täydentää osaamistaan diagnostiikkakoulutuksessa.

– Uutena on tulossa varaosamyyjän koulutus ja mahdollisesti automyyjän koulutus. Koulutuksia tulee olemaan tarjolla perusopinnoista ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin. Raskaan kaluston asentajiksi suuntautuville koulutusta järjestetään yhteistyössä alan työpaikkojen kuten Raskasparin kanssa. Nykyisestä koulutusvalikoimasta automaalari ja autonkorikorjaaja siirtyvät oppisopimusmahdollisuuksiksi, kertoo Sami Tervonen.

– Olemme ylpeitä uusista tiloista ja sillä on varmasti merkitystä autoalan houkuttelevuuteen pitkällä tähtäimellä, sanoo Tervonen.

Johanna Kuisma ja Mikko Yrkki poseeraavat auton edessä.

Ensimmäisen vuoden autoalan opiskelijat Johanna Kuisma ja Mikko Yrkki ovat olleet mukana suunnittelemassa tiloja opiskelijanäkökulmasta.

Haaveena työ korjaamolla

Ensimmäisen vuoden opiskelijat Johanna Kuisma ja Mikko Yrkki ovat olleet mukana ideoimassa, kuinka tiloista saadaan opiskelijoille hyvä oppimisympäristö.
– Olen antanut vinkkejä naisten pukuhuonetilaan kuinka siitä saisi toimivan, Johanna sanoo.
– Pohdimme esimerkiksi käytännöllisyyttä, että minkälaisia työkaluja tarvitaan ja missä niitä voisi säilyttää, kertoo Mikko.

Johanna on aiemmin työskennellyt kaupan alalla 15 vuotta ja päätti viimein vaihtaa alaa.
– Olen pikkutytöstä asti pyörinyt autohommissa mukana isän jalanjäljissä. Mieheni on yrittäjä alalla ja olen aina tykännyt tehdä käsillä. Oli luontevaa aloittaa autoalan opinnot, Johanna kertoo.

Kaksipyöräisten parissa viihtyvä Mikko päätyi peruskoulun jälkeen valitsemaan kokin opinnot.
– Kun tuli mahdollisuus hakea autoalalle, hain tänne. Vapaa-ajalla tulee laitettua mopoja ja pidän käsillä tekemisestä. Päivät menee nopeasti, ja kun saa jonkun asian valmiiksi, tulee sellainen voittajafiilis, Mikko fiilistelee.

Molemmilla on tulevaisuuden toiveena päästä töihin jollekin korjaamolle ja usko tulevaisuuteen on vahva.
– Autoja pitää aina korjata ja sähköautot kiinnostavat erityisesti, Johanna sanoo ja kertoo pääsevänsä pian työssäoppimisen paikassa hankkimaan lisää kokemusta aiheesta.
– Näen tulevaisuuden valoisana. Oli autoissa sähköt tai ei, niin aina on pyörät, millä se liikkuu, Mikko toteaa.
 

Ekamin autoalan uudet valoisat tilat.

Tilat alkavat olla valmiit. Enää viimeisiä asennuksia jäljellä ja asennussimulaattoria odotetaan pian saapuvaksi. Opiskelijoitakin kaivataan.

Tutustu alaan ja lue lisää tarjolla olevista koulutuksista sivulta Autoala – uuden aikakauden risteyksessä.

Palvelut asiakkaille: Autokorjaamopalvelut

Jaa