Koulutusyhteistyö Ravintola Junnun kanssa vie opiskelijat kohti Taitajaa

Ti 29.01.2019 16:30

Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa opiskelevilla Phutawan Suknimitilla ja Tawatchai Phisaiphanilla on hieman erilainen polku kohti ammattia. He ovat suorittaneet suurimman osan opinnoistaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin ravintolapalveluiden Ravintola Junnussa ja valmentautuneet samalla kohti Taitajasemifinaali-kilpailua, josta parhaat pääsevät Taitajafinaali-kilpailuihin, joka on Suomen merkittävin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma. Kilpailuissa ratkotaan yli 40 ammattitaitolajin suomenmestaruudet.

 


Phutawan Suknimit ja Tawatchai Phisaiphan suorittavat opintonsa nopeammassa tahdissa kuin opiskelijat tavallisesti.

Ammatillisten aineiden lehtorina ja Taitaja-kilpailuun osallistuvien valmentajana toimivan Virpi Äijälän mukaan Ravintola Junnu soveltuu erittäin hyvin kokkiopiskelijoiden työssäoppimisenpaikaksi. 
– Junnu on ollut erinomainen työssäoppimisenpaikka sen monipuolisuuden vuoksi. Phutawan ja Tawatchai ovat suorittaneet Junnussa majoitus- ja ravitsemuspalveluissa toimimisen, kahvilapalveluiden tutkinnon osan, lounasruokien valmistuksen sekä nyt viimeisimpänä huippuosaajana toimimisen Taitaja-kilpailua varten, kertoo Äijälä.
 
Opiskelutahti on ollut kova. Opinnoista vain reilu puoli vuotta on suoritettu Ekamin tiloissa ja loput, vuoden verran, työssä oppien Ravintola Junnussa. Syy siihen löytyy opiskelijoiden omasta halusta ja aiemmasta työkokemuksesta ja valituista tutkinto-osista.
– He ovat valinneet tutkinnosta kaikki ns. pro tutkinto-osat. Varsinainen työn oppiminen on tapahtunut Junnun työntekijöiden ohjauksessa ja valmentajana olen tietopuolisen osaamisen kartoittaja. Junnun väki on tehnyt ison panostuksen ja mahdollistanut huippuosaajana toimimisen polun suorittamisen. Tämä on ollut huikean hieno juttu ja yhteistyö, sanoo Äijälä.
 
Junnun Ravintolapäällikkö Sari Mänttäri ja opiskelijoita ohjannut kokki Outi Alen ovat erittäin tyytyväisiä opiskelijoiden apuun ja yhteistyöhön. Phutawan ja Tawatchai saavat suitsutusta luotettavuudesta, nopeudesta ja etenkin asenteesta, jolla pääsee pitkälle.
– Ei meillä ole ikinä ollut tällaisia innokkaita opiskelijoita, joilla asenne on ollut niin hyvä, että heidät uskalsi päästää näin vaativiin tehtäviin, Alen kehuu ja Mänttäri on samaa mieltä.
– Miten me pärjätään ilman teitä, hän ihmettelee.

 


Virpi Äijälä (vas.) ja Sari Mänttäri pitävät yhteistyötä win-win tilanteena. Phutawan Suknimitille ja Tawatchai Phisaiphanille Junnu on tarjonnut monipuolisen oppimisympäristön.

Taitaja-kilpailuun mukaan lähteminen on tuonut Phutawanille ja Tawatchaille paljon opiskelua. Rankkaakin on ollut, mutta Tawatchai toteaa, ettei opiskelu poikkea töissä käynnistä.
– Ei tämä ole yhtään helpompaa kuin työpaikalla. Käyn töissä vielä tämän lisäksi, hän kertoo.
Taitaja-semifinaalikilpailu pidetään Stadin ammattiopistossa Helsingissä tiistaina 29. tammikuuta. Mikäli hyvin käy, valmennustyö jatkuu Junnussa toukokuun finaaleihin saakka. Työpaikkakin voisi opiskelujen jälkeen löytyä Junnusta.
– Voisin pitää heistä kiinni ja palkata töihin, jos työpaikkoja olisi tarjolla. Välillä tuntuu, että he ovat täällä työntekijöitä, sanoo Mänttäri.
 
Semifinaalikilpailun cateringkokki-sarja suoritetaan parityöskentelynä. Jatkoon pääsee Helsingin ja Seinäjoen karsinnoista yhteensä kahdeksan paria finaaliin. Kilpailussa on mukana 38 paria, joten haastetta riittää. Semifinaaleihin on Ekamista lähdöstä kaiken kaikkiaan 17 opiskelijaa tavoittelemaan oman alansa Suomen mestaruutta.

 

Taitaja2019.fi
Tutustu alaan: kokki/laivakokki Mukana yhteishaussa!
Lue myös: Ekamilaiset valmentautuivat Taitaja-kilpailuun Singaporessa

 

Jaa