Liikuntapäivä laittoi opiskelijat liikkeelle Kotkassa

Pe 19.10.2018 14:00

Kotkas liikutaa yhes –hanke tarjosi kaikille Ekamin ja Kotkan aikuislukion perusopetuksen opiskelijoille liikuntapäivän perjantaina 19.10.2018. Liikuntapäivä antoi opiskelijoille mahdollisuuden tutustua ilmaiseksi erilaisiin liikuntalajeihin. Valittavana oli runsaasti eri lajeja, kuten esimerkiksi nyrkkeilyä, jousiammuntaa, kuplafutista, bodypumpia, parkouria ja pilatesta.

Idea liikuntapäivään tuli Kotkas liikutaa yhes –hankkeelta. Hankkeen tavoitteena on edistää valtaväestön ja maahanmuuttajien aktiivista osallistumista liikunta- ja harrastustoimintaan, kehittää heidän sosiaalisia suhteitaan sekä mahdollistaa työpaikkakokeiluja hankkeeseen osallistujille. Tarkoituksena on kehittää uusia liikuntapalveluja sekä lisätä kunnan ja eri toimialojen sekä seurojen välistä yhteistyötä.

-  Olemme havainneet, että hankkeen kohderyhmä tarvitsee tukea uusien harrastusmahdollisuuksien kokeilemiseen ja yhdessä niihin tutustumista. Nuorten ja aikuisten liikunta-aktiivisuus on ollut jatkuvassa laskussa ja pyrimme osaltamme vaikuttamaan tähän liikuntapäivän avulla. Tutkimusten mukaan liikunnalla on positiivisia vaikutuksia myös oppimiseen, joten tästäkin näkökulmasta opiskelijoiden liikuntapäivä tuntui hyvältä idealta, hankkeen projektikoordinaattori Jenni Kokkonen sanoo.

Ekami tarttui ehdotukseen innolla, sillä tämänkaltaista päivää ei ole Ekamilla aikaisemmin järjestetty.

- Toivomme tietysti, että opiskelijamme löytäisivät lajeista omia uusia suosikkejaan ja voisimme jatkossakin tehdä yhteistyötä näiden liikuntapäivän yhteistyökumppaneiden kanssa, Ekamin liikunnan ja terveystiedon lehtori Tiina Keinänen toteaa.

Liikuntapäivä herätti opiskelijoiden keskuudessa positiivista huomiota.

- Osaan lajeista piti ilmoittautua ennakkoon ja esimerkiksi suurin osa kuplafutiksen ryhmistä täyttyi heti, Keinänen iloitsee.

Asal Arsharpourin vetämät pilatestunnit kiinnostivat opiskelijoita.

- Liikuntapäivä tarjoaa jokaiselle jotakin taitotasosta riippumatta. Tärkeää on, että jokainen saisi onnistumisen kokemuksia ja löytäisi itselle sopivia liikuntalajeja. Lisäksi liikuntapäivä tarjoaa mukavaa yhdessä oloa ja uusia kokemuksia. Opiskelijat pystyvät myös itse vaikuttamaan aktiviteetteihin, joita he kokeilevat. Mielestäni nämä ovat tärkeitä elementtejä, kun motivoidaan nuoria liikuntaharrastusten pariin, Kokkonen pohtii.

Liikuntapäivän järjestelyihin osallistui runsas joukko paikallisia liikuntaharrastuksia tarjoavia yrityksiä ja seuroja.

- Yhteistyökumppanit ottivat liikuntapäivän innolla ja mielenkiinnolla vastaan. Seuroja ei tarvinnut erityisemmin houkutella mukaan. Toivottavasti he saivat päivästä myös paljon irti. Liikuntapäivän kautta heillä oli mahdollisuus tuoda omaa seuraansa esille ja saada mahdollisesti uusia harrastajia, Kokkonen sanoo.

Liikuntapäivä alkoi yhteisellä aloitustilaisuudella Arto Tolsa Areenalla. Tämän jälkeen opiskelijat siirtyivät erilaisten aktiviteettien pariin Arto Tolsa Areenalla, Savotassa, Kotekon kampuksella ja EasyFitillä.

Kotekolla pilatestunteja pitänyt Asal Arsharpour oli aamupäivällä ensimmäisen tunnin jälkeen tyytyväinen. Ensimmäisellä tunnilla oli kuusi opiskelijaa, mutta jo seuraava tunti oli ääriään myöten täynnä.

- Voi olla, että ensimmäisellä kerralla pilates tuntuu raskaalta, mutta niin sen vähän kuuluukin olla. Sitä mukaa, kun kunto kohenee, treeni ei tunnu enää niin pahalta, Arsharpour hymyilee.

Opiskelijat saivat aloitustilaisuudessa henkilökohtaiset liikuntapassit, keräsivät niihin päivän aikana leimoja ja palauttivat passit päivän päätteeksi Arto Tolsa Areenalle. Opiskelijat saivat päivän aikana osallistua myös kuvakisaan. Passin palauttaneiden ja kuvakisaan osallistuneiden kesken arvotaan palkintoina Viking Linen risteilyjä, Fit Karhulan kuntosalijäsenyyksiä ja LadyLinen ja EasyFitin lahjakortteja.

Jaa

***