Liiti Lentoketun ja nuoren matka suunnittelusta toteutukseen Rannikkopajojen Kädentaitopajalla

Pe 30.04.2021 12:45

Pinskut-järjestön Liiti Lentokettu-maskotin puvun toteutukseen sain melko vapaat kädet. Asiakas antoi piirroksen maskotista, jonka pohjalta lähdin suunnittelemaan puvun ulkonäköä. 
Asiakkaan toivomus oli, että valmistukseen käytettäisiin kierrätysmateriaaleja, ja se toteutui hyvin. Lähes kaikki puvussa käytetty materiaali löytyi pajalta, esim. jämiä edellisistä projekteista ja lahjoituksia.

Varastosta löytyi useita erilaisia värimaailmaan sopivia kankaita, mutta yhtäkään ei ollut riittävästi koko pukuun, joten suunnittelin puvun toteutettavaksi yhdistelemällä erilaisia materiaaleja. 
Idea erilaisten värien ja pintojen yhdistelystä oli hauska ja persoonallinen, mutta vähän huolestutti, että näyttäisikö se oikeasti yhtä hyvältä kuin miten sen päässäni näin. Ei auttanut kuin alkaa tekemään.

Valitsin kankaista neljä parhaiten yhteen sopivaa materiaalia ja niiden lisäksi ostettiin pari metriä neulekangasta. 
Pitkän mietiskelyn jälkeen päädyin lopputulokseen kankaiden käytöstä ja pääsin aloittamaan varsinaisen työskentelyn.

Pukua tulee käyttämään eri henkilöitä ja se piti huomioida kaavoituksessa. Käytin aikaisemman maskottitilauksen kaavaa pohjana eikä siihen tarvinnut tehdä paljoa muutoksia. 

Vartalon ompelu oli helppo ja aika nopea homma eikä se paljoa eronnut tavallisen vaatteen ompelusta. Tassujen valmistus oli hieman haastava, kun erillisten hanskojen sijaan ne ovat kiinni hihoissa. Tein tassuihin kuitenkin piilotetut aukot joista saa sormet esiin tarvittaessa. 
Pukuun tuli myös tuuletusaukot rintaan ja kainaloihin.

Haastavuuden äärelle päästiin taas kun aloitin pään parissa, sillä en ollut koskaan tehnyt mitään vastaavaa. Olin innoissani päästä kokeilemaan.
Ensin tein paperista mallin pään muodosta, jonka jälkeen leikkasin palat solumuovista ja kokosin pään kontaktiliimalla. 
Liimasin pään kiinni pyöräilykypärään, jotta se on helppo säätää erikokoisille päille, ja se pysyy paikoillaan. Solumuovi pohjan päälle liimasin vanua tuomaan muotoa. 

Päällisen ompelin samoista kankaista, joita käytin vartalossa. Kankaat eivät kuitenkaan riittäneet koko päähän, joten korviin valitsin vielä yhden erilaisen kankaan, joka juuri ja juuri riitti. Lopuistakin kankaista oli jäljellä vain rippeet, eikä varaa ollut virheille. Silti leikkasin pari palaa väärin, mutta niistä selvittiin.
Lopuksi tein vielä kasvot. Silmät valmistui mustasta ja valkoisesta verkosta, joista näkee läpi, nenäksi ompelin palan nahkaa. Sitten vielä hymysuu ja kulmakarvat ja pää oli valmis.

Tein vielä hännän, helposti säädettävät, kengän päälle laitettavat tassut, ja siivet rautalangasta ja valoverhosta. Kaikki ovat erillisiä osia, jotta puvun voi helposti pestä pesukoneessa.

Projektin parissa työskentely oli kivaa ja pidin siitä, että minulla oli vapaat kädet ja sain tehdä kaiken itse. Tietysti valmentaja auttoi ja ohjasi oikeaan suuntaan, kun en ollut itse varma mitä tehdä. Oli myös paljon asioita, joita en olisi ilman valmentajan neuvoja osannut itse ottaa huomioon, kuten puvun pesumahdollisuudet ja kainaloihin ja rintaan piilotetut tuuletusaukot. 

Olen todella tyytyväinen lopputulokseen ja opin paljon uusia asioita ja tekniikoita, joista on varmasti hyötyä tulevissa projekteissa.

Katariina Kärkäs ja Liiti Lentokettu

 

Jaa

***