"Onko eduskunnassa vaikeaa?" Maahanmuuttajaopiskelijamme pääsivät kysymään Paaterolta

Ti 02.10.2018 10:00

Sosialidemokraattisen puolueen kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero vieraili maanantaina 1.10.2018 Ekamin kotoutumiskoulutuksessa puhumassa suomalaisesta politiikasta maahanmuuttajaopiskelijoille. Paatero esitteli parille kymmenelle paikalla olleelle opiskelijalle lyhyesti eduskunnan toimintaa sekä maakunta- ja kuntapolitiikkaa. Tämän jälkeen opiskelijat pääsivät esittämään kysymyksiä Paaterolle.

Opiskelijat pohtivat, miksi maahanmuuttajia katsotaan Kotkassakin pahasti, vaikka he ovat tulleet tänne hakemaan turvaa. Paatero arveli, että ihmiset tottuvat ajan myötä siihen, että Suomessa on maahanmuuttajia. Suomeen tarvitaan työntekijöitä, mutta suomalaisten syntyvyys vähenee, joten maahanmuuttajia tarvitaan tänne töihin.

Myös arki eduskunnassa kiinnosti. Paaterolta kysyttiin, onko eduskunnassa vaikeaa.

- Eduskunnassa työskentelyyn liittyy tiettyjä toimintatapoja, sääntöjä. Viime aikoina on keskusteltu myös paljon siitä, miten kansanedustajan on sopivaa käyttäytyä. Vaikka kansanedustajat ovat keskenään eri mieltä asioista, ketään ei kuitenkaan saa loukata, Paatero painottaa.

Paateroa sai vastata myös varsin kiperiin kysymyksiin. Eräs opiskelijoista kysyi, miten ihmiset Suomessa päättävät, mihin puolueeseen he haluavat kuulua tai mitä puoluetta kannattaa.

-  Tämä onkin hyvin tärkeä asia! Puolueilla on erilaisia arvoja. Arvoja voivat olla esimerkiksi tasa-arvo, eläintensuojelu tai ympäristönsuojelu. Ihmisen on tutustuttava siihen, mitä arvoja puolueet edustavat ja sen perusteella voi valita itselle sopivimman puolueen. Lisäksi vaaleissa äänestäjän on päätettävä, kenellä ehdokkaalla on sellaisia asioita, joita itsekin haluaa tukea. Joillakin äänestäjillä jokin yksittäinen asia voi ratkaista sen, ketä äänestää. Tällainen asia voi olla esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki.

Paikalliset asiat kiinnostivat opiskelijoita myös. Paaterolta tiedusteltiin lopuksi, millaisia suunnitelmia hänellä on Kotkan tulevaisuudelle.

- Minä ja me puolueen kanssa yhdessä haluamme Kotkaan lisää työpaikkoja, sillä työpaikat tuovat myös lisää asukkaita ja verotuloja. Asukkaiden ja verotulojen ansiosta voidaan pitää yllä palveluita. Tällä hetkellä näyttääkin jo paremmalta, sillä työttömyysprosentti Kotkassa on tippunut. Kotkaan tehdään tällä hetkellä myös suuria investointeja, Paatero avaa.

Jaa

***