Opiskelujakso työelämässä poiki vakituisen työpaikan

Pe 12.10.2018 13:00

Hyviä asioita tapahtuu, kun oikeat ihmiset törmäävät. Näin kävi Ekamilta vuosi sitten merkonomiksi valmistuneelle Janna Klamille ja Sotek-säätiön talouspäällikkö Taina Koivistolle. Klami suoritti opiskeluaikanaan viimeisen työpaikalla järjestettävän koulutusjakson Sotek-säätiön taloushallinnossa.

Klami sai silloiselta opettajaltaan vinkin, että Sotek-säätiön taloushallinnosta voisi löytyä sopiva paikka työpaikalla järjestettävälle koulutusjaksolle. Klami lähtikin Sotekille haastatteluun puolen tunnin varoitusajalla.

- En tiennyt Sotekista etukäteen mitään. Yritin bussimatkan aikana googlettaa tietoja, Klami nauraa.

Klamin työpaikkaohjaajana toiminut Koivisto opetti Klamille tehtävän kerrallaan, pienin askelin. Seuraavaan tehtävään siirryttiin vasta kun aiempi oli varmasti hallussa. Koivisto seurasi Klamin työskentelyä, kysyi tämän mielipiteitä työn lomassa, antoi tarvittaessa lisäohjeita ja tarkisti aina työn jäljen.

- Näin nopeasti, että Jannalla on ote tähän hommaan. Hän keskittyi ja kuunteli. Alun ujouskin karisi nopeasti ja Jannasta paljastui hyvä keskustelija, Koivisto muistelee.

Parhaassa tapauksessa myös työpaikkaohjaaja voi oppia opiskelijan ohjaamisen ohessa. Oppiminen voi olla vastavuoroista.

- Suoraan koulun penkiltä tulevalla opiskelijalla on aina tuorein tieto alalta. Jos huomasin, että toimimme Jannan kanssa joissakin asioissa eri tavoin, kysyin, miten Janna oli päätynyt tähän toimintatapaan ja kerroin myös, miksi minä olen tehnyt toisella tavalla. Joskus huomasin, että Jannan tapa toimia olikin fiksumpi ja muutin omia toimintatapojani, Koivisto kertoo

Klami nauttii kirjanpitäjän monipuolisista ja vaihtelevista työtehtävistä. Kuva: Elias Aaltonen.

Kesätöiden kautta vakinaiseksi

Kolmen kuukauden työssäoppimisjakson aikana Koivisto huomasi, että hän on löytänyt oikean helmen. Työpaikalla suoritettujen opintojen jälkeen Klami jäi Sotekille kesätöihin ja tehtävänkuva laajeni. Hän opetteli taloushallinnon lisäksi myös palkanlaskentaa. Kesän päättyessä Koiviston oli helppo ehdottaa Klamin vakinaistamista kirjanpitäjäksi.

- Olimme etsineet kirjanpitäjää aikaisemminkin, mutta sopivaa työntekijää ei ollut löytynyt. Työskentelen kirjanpitäjän kanssa kahden hengen tiiminä, joten on erittäin tärkeää, että voimme luottaa toisiimme.

Luottamuksen lisäksi molemmille on tärkeää se, että työkaverin kanssa viihtyy.

- Juttelemme ja puhumme asioista. Minulle on tärkeää, että voin koska vain kysyä tai pyytää apua Tainalta, Klami toteaa.

Opiskelijalle kannattaa antaa vastuullisiakin tehtäviä

Nyt Sotekin taloushallinnossa on taas paikka auki uudelle opiskelijalle. Sekä Koivisto että Klami ottavat opiskelijoita vastaan ilomielin. Klamillakin on jo kokemusta opettamisesta – hän toimi viime kesänä kesätyöntekijänä työskennelleen tradenomiopiskelijan perehdyttäjänä.

Koivistolla itsellään on pitkä kokemus työpaikkaohjaajana. Klamin lisäksi hänellä on ollut aikaisemminkin jo useita opiskelijoita. Hän on käynyt myös työpaikkaohjaajan koulutuksen. Tärkeintä Koiviston mielestä on se, että opiskelijalle annetaan aidosti mielekkäitä, koulutusta vastaavia tehtäviä.

- Opiskelijaan pitää luottaa. Alussa kaikkia opiskelijoita jännittää ja voi tuntua, että ei osaa mitään. Ajan kanssa kaikki kuitenkin aina selkiytyy ja pikkuhiljaa opiskelijalle voi alkaa antaa vastuullisempiakin tehtäviä. Pitää muistaa antaa myös palautetta, jotta opiskelija voi kehittää osaamistaan, Koivisto summaa.

Klami on Koiviston kanssa samaa mieltä. Hän toivoo työpaikkaohjaajilta rohkeutta siihen, että opiskelijalle annettaisiin vastuullisia tehtäviä. Opiskelijan taas on uskallettava luottaa itseensä.

- Uuteen työssäoppimispaikkaan kannattaa mennä avoimin mielin. Luota ja usko itseesi, niin ajan kanssa hommat alkavat kyllä sujua, Klami tsemppaa.

Jaa

***