Rannikkopajoilla vietettiin hävikkipäivää ylikulutuspäivän sijaan | Ekami

Rannikkopajoilla vietettiin hävikkipäivää ylikulutuspäivän sijaan

Ke 11.04.2018 14:30

Tänään keskiviikkona Suomessa vietetään WWF Suomen mukaan ylikulutuspäivää. Ylikulutuspäivä on vuotuinen ajankohta, jolloin ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon kantokyvyn.

Ylikulutuspäivän herättelemänä Ekamin Rannikkopajoilla vietettiin tänään hävikkipäivää. Hävikkipäivän tarkoituksena oli herättää keskustelua siitä, miten voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa ympäristöömme. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole siitä syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista ympäristörasituksista. Päivän kantavana ekotekona oli se, että Lounaspaja Rosmariinin pakastimia tyhjennettiin ja pakasteruoasta loihdittiin Rannikkopajojen E-siiven yksikön valmentajille ja valmentautujille maittava lounas.

Ruoan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää

Suomessa ylikulutuspäivä on nelisen kuukautta aiemmin kuin maailman kulutuksen keskiarvon mukaan laskettu ylikulutuspäivä. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarpeen kestävästi. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä ja ruoan tuotannossa. Niitä muuttamalla myös voitaisiin vähentää kulutusta maailmanlaajuisesti.

Voimme pienentää ruoan ympäristövaikutuksia helposti kolmella käytännön teolla:

  • Korvaa osa lihasta kasviksilla
  • Älä heitä ruokaa roskiin
  • Suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita!

  

Jaa