Tarjoilijaksi opiskelevan Pinjan koulutuscocktail antaa hyvät eväät tulevaisuuteen

To 04.02.2021 14:15

Pinja Helenius on päättänyt ottaa toisen asteen opinnoista kaiken irti. Hän opiskelee Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa tarjoilijaksi, minkä lisäksi Helenius on sisällyttänyt opintoihinsa myös laivatalousalan opinnot. Näiden lisäksi Helenius suorittaa vielä kaksoistutkintoakin.

- Halusin, että opiskelu antaa mahdollisimman laajat mahdollisuudet tulevaisuutta varten, koska en ole vielä ihan varma, mitä haluan elämässäni tehdä, Helenius perustelee valintojaan.

Se, miksi Helenius päätyi valitsemaan yhteishaussa koulutusalaksi juuri ravitsemisalan, tuli hänelle perheen kautta. Heleniuksen omia perheenjäseniä työskenteli ravintola-alalla, joten alan työ oli sen vuoksi jo vähän tuttua.

- Tiesin vähän, mitä odottaa. Olin kuullut, että alalla on hyvät työmahdollisuudet. Uskon, että näkymät jälleen taas paranevat, kun koronatilanne helpottaa, Helenius sanoo.

Laivalla työskentely taas kiinnosti erilaisen työympäristön vuoksi.

- Minua kiinnostaisi työskennellä rahtialuksilla. Merenkulku kiinnostaa ja uskon, että merillä työskentely sopisi tähän elämäntilanteeseeni, Helenius pohtii.

Kaksoistutkinnolla Helenius taas varmistaa laajat jatkokoulutusmahdollisuudet.

Kuvateksti: Pinja päätti tulla opiskelemaan Kotkaan Ekamin tarjoamien laivatalousopintojen vuoksi.

Itsekuria etäopintoihin

Helenius on kotoisin Helsingistä. Kotkaan ja Ekamille Heleniuksen houkutteli juurikin mahdollisuus suorittaa laivatalouden opinnot. Normaalitilanteessa Helenius asuu opintojen aikana Ekamin asuntolassa Katariinan kampuksella.

- Asuntolaelämä on ollut hauskaa! Asuntolassa on mukavia ihmisiä ja työntekijät huolehtivat, että kenenkään ei tarvitse tuntea oloaan yksinäiseksi. Asuntolassa pidetään esimerkiksi asuntolailtoja ja joskus syömme yhdessä iltapalaa, Helenius kertoo.

Koronatilanteen aikana asuntola on ollut suljettu. Samoin koko Ekamilla on kuluneen vuoden aikana opiskeltu aiempaa enemmän etänä. Heleniuksen mukaan etäopiskelu vaatii ennen kaikkea itsekuria.

- Minua on auttanut se, että kaikki kaveritkin ovat samassa tilanteessa. Teknisesti etäopiskelu ei ole hankalaa, mutta välillä joudun kyllä potkimaan itseäni, jotta tehtävät tulee tehdyksi. Niin se on varmasti joskus ihan kaikilla, Helenius nauraa.

Heleniuksella on yksi oma vinkki etäopiskeluun.

- Kannattaa tehdä vaikein tehtävä ensin! Sitten se on hoidettu ja on kiva siirtyä helpompiin.

Tulevaisuus vielä avoinna

Heleniuksen tavoitteena on valmistua keväällä 2021. Heleniuksen mukaan monipuolisissa opinnoissa on ollut parasta se, että tutustuu kaikenlaisiin ihmisiin ja pääsee mukaan moniin erilaisiin asioihin.

- Laivatalousalan opintojen myötä olen esimerkiksi päässyt laivaharjoitteluihin ja hyppäämään laivasta mereen. Siis pelastautumisharjoituksissa!, Helenius nauraa.

Haastaviakin vaiheita opinnoissa toki on.

- Kun menen ravintolaan työssäoppimisjaksolle, menee aina hetki, ennen kuin alkaa jäämään mieleen, mitä ravintolassa on tarjolla ja millaisia tuotteita siellä käytetään.

Jatkossa Helenius voisi kuvitella työskentelevänsä esimerkiksi baareissa, pubeissa tai ravintoloissa.

Lähitulevaisuudessa häämöttää myös ylioppilaskirjoitukset.

- Toivon tietysti, että pääsen ylioppilaskirjoituksista läpi ja että pääsen sen jälkeen etsimään töitä. Ehkä parin vuoden päästä voisin sitten harkita jatko-opintoja, Helenius pohtii.

Heleniuksella on myös terveisiä kaikille peruskoululaisille, jotka vielä pohtivat, minne he hakisivat peruskoulun jälkeen opiskelemaan.

- Kannattaa tehdä sellaisia valintoja, jotka sinusta tuntuvat hyvältä. Vanhemmat voivat tietenkin auttaa valinnoissa, mutta loppujen lopuksi se olet sinä itse, joka päätät, Helenius toteaa.

Lisätietoja

Kiinnostuitko Ekamin ravitsemisalan koulutuksista? Lisätietoja löydät koulutusalan omilta sivuilta. Tsekkaa myös alan alkavat koulutukset.

Jaa