Tiedote: Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Merikarhu luovutetaan Ekamille koululaivaksi

To 05.11.2020 16:00

Valtioneuvosto on päättänyt 5.11.2020, että Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu luovutetaan Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamille koululaivaksi.

Merikarhu merellä. Kuva: Rajavartiolaitos

Kuva: Rajavartiolaitos

Vuonna 1994 valmistunut vartiolaiva Merikarhu poistettiin Rajavartiolaitoksen operatiivisesta käytöstä vuonna 2018, koska se ei enää vastannut suorituskyvyiltään Rajavartiolaitoksen operatiivisia vaatimuksia, eikä aluksen vaarallisten aineiden torjuntaan tarkoitettu kapasiteetti ole enää riittävä verrattuna nykyisiin uhkakuviin.

Merikarhu osallistui kansainvälisiin rajavalvontaoperaatioihin Välimerellä 2016–2018 ja palasi viimeisestä Frontex Jo Poseidon operaatiosta takaisin Suomeen 18.9.2018. Merikarhu on ollut sen jälkeen säilytyksessä Turussa. Merikarhu siirretään Kotkaan Rajavartiolaitoksen johdolla yhteistyössä Ekamin nykyisen koululaiva Katarinan miehistön kanssa 10.–13.11.2020. Yhdessä toteutettava siirtoajo on myös samalla osa koululaivan miehistön perehdyttämistä Merikarhun tekniikkaan ja ominaisuuksiin.

Rajavartiolaitos ja Ekami ovat sopineet aluksen luovutukseen liittyen laaja-alaisesta toiminnallisesta yhteistyöstä. Kumppanuussopimuksen allekirjoittivat Rajavartiolaitoksen esikunnassa 22.9.2020 Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö kontra-amiraali Markku Hassinen ja koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen.

Sopimuksen myötä Rajavartiolaitoksen ja koulutuskuntayhtymän merellinen koulutusyhteistyö tulee tiivistymään oleellisesti. Yhteistyön tärkeimmät osa-alueet ovat Raja- ja Merivartiokoulun opiskelijoiden navigointiharjoittelun mahdollistaminen koulualuksella vuosittain sekä aluksen osallistuminen Rajavartiolaitoksen erilaisiin harjoituksiin. Näiden lisäksi yhteistyötä voidaan tehdä osapuolten tarpeiden mukaisesti erilaisissa yhteistyöhankkeissa.

Rajavartiolaitos luovuttaa vartiolaiva Merikarhun Ekamille perjantaina 13.11.2020 klo 10 Kotkan Kantasatamassa.

 

Lisätietoja

Koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen

Jaa