Urheilijakoulutuksen opiskelijoita muistettiin mitalikahveilla

Ke 23.05.2018 09:15

Kevät on Ekamilla juhlan aikaa. Valmistujaisjuhlien ohella Ekamissa on tapana juhlia myös opiskelijoiden urheilusaavutuksia. Tiistaina 22.5. Kotekolla järjestettiinkin mitalikahvit huomionosoituksena urheilijaopiskelijoille. Tilaisuuteen saapuneet opiskelijat Inka Valjus, Roni Puustelli ja Väinö Kotro kertasivat kuluneen vuoden tapahtumia.

- Syksy alkoi harmittavasti, sillä SM-karsinnoissa oli todella kova lohko, emmekä päässeet jatkoon. Päätettiin joukkueen kanssa kuitenkin, että 1. divarissa mennään sitten loppuun asti, Porvoon Salibandyseuran A-tytöissä pelaava Valjus muistelee.

Ja niin mentiin. PSS selvitti tiensä SM-sarjan playoff-peleihin 1. divarin kautta ja voitti lopulta SM-pronssia.

Puustellin kausi painissa on mennyt matalalla profiililla.

- Olkapäästä ja solisluusta löytyi syksyllä murtumia, joten olen joutunut olemaan aika hissukseen. Osallistuin kuitenkin SM-kisoihin. Nyt katsotaan, miten olkapää paranee. Tarvittaessa leikataan, Puustelli kertoo.

Loukkantumisista ja sairasteluista kärsi kuluneen aikana myös Kotro.

- Talvi meni hiihtosuunnistuksen osalta vähän plörinäksi. Olen sairastellut ja vuoden alussa jalkaterään tuli hiusmurtuma. Kisasin murtuneella jalallakin vielä parit kisat. Lopputalvesta hiihtokunto koheni ja sain hiihtosuunnistuksen SM-sprintissä hopeaa. Sileällä olin 18-vuotiaiden sarjassa pitkällä matkalla kuudes. Vuosi oli siis aikamoista vuoristorataa, mutta parani loppua kohden, Kotro summaa.

Väinö Kotro, Roni Puustelli ja Inka Valjus saapuivat Ekamin järjestämille mitalikahveille.

Täysipainoisen urheilun ja opintojen yhdistäminen on onnistunut hyvin

Kolmikko on tyytyväinen siihen, miten opinnoissa on joustettu täysipainoisen urheilun mahdollistamiseksi. Valjus opiskelee Ekamilla lähihoitajaksi. Urheilun ja opintojen yhdistäminen on onnistunut hyvin, vaikka Valjukselle lisähaastatta tuo se, että joukkue on Porvoossa.

- Välillä päivät ovat pitkiä, kun ajetaan koulupäivän päätteeksi vielä harkkoihin Porvooseen. Opinnoissa pystyy kuitenkin joustamaan. Urheiluakatemian aamutreenit tuovat hyvän lisän harjoitteluun, Valjus toteaa.

- Aamutreeneissä päivä lähtee myös hyvin käyntiin ja olo on sen jälkeen energinen, niin ikään lähihoitajaksi opiskeleva Puustelli jatkaa.

Sähköalalla opiskeleva Kotro treenasi Lapissa viiden viikon ajan kesken lukuvuoden. Opinnot saatiin kuitenkin järjestymään siten, että urheilijanuorukainen ei jäänyt muista jälkeen. Lapissa Kotro pääsi mukaan paikallisen urheiluakatemian treeneihin.

- Asenne urheiluun sekä opiskeluun ovat juuri niitä asioita, jotka erottavat todelliset tekijät muista. Kaikki eivät pysy mukana urheilijakoulutuksessa ja toiset taas harjoittelevat ohjattujen treenien ohella myös omatoimisesti. Motivaatio ratkaisee, Ekamin urheilijakoulutuksen koordinaattori, liikunnan ja terveystiedon opettaja Tiina Keinänen pohtii.

Urheilijakoulutuksessa tehostetaan urheilijoiden päivittäisvalmennusta ammatillisten opintojen ohessa: opiskelijalla on mahdollisuus yhdistää joustavasti ammatillisen peruskoulutuksen opinnot sekä urheilulajin asettamat täysipainoisen harjoittelun vaatimukset. Ohjattuun valmennukseen osallistuminen voidaan lukea myös osaksi opintoja. Ekamin urheilijoiden valmennuksesta vastaa Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia.
 
Koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen ja Ekamin urheilijakoulutuksen koordinaattori Tiina Keinänen onnittelivat urheilijaopiskelijoita kuluneen vuoden saavutuksista.

Jaa

***