Urheilu edellä kohti ammattia - Benjamin Tasa tähtää maastohiihdon huipulle

Ti 15.12.2020 08:30

Benjamin Tasa opiskelee Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamissa toista vuotta maarakennusalan perustutkintoa. Omalla kotitilalla puuhailu oli antanut tuntumaa koneiden kanssa työskentelyyn, joten alavalinta oli helppo.

- Olen aina tykännyt koneisiin liittyvistä hommista. Lukiokin kävi peruskoulun jälkeen mielessä, mutta kokeisiin lukeminen ei sitten kuitenkaan ole minun juttuni, Tasa kertoo.

Tasa on ollut tyytyväinen valintaansa. Varsinkin, kun nuorukaisen tavoitteet eivät ole ainoastaan tutkinnon suorittamisessa - Tasa tähtää myös maastohiihdon huipulle. Tässä tavoitteessa 17-vuotiasta Tasaa tukee Ekamin tarjoama mahdollisuus urheiluvalmennukseen.

Osallistuminen urheiluvalmennukseen oli Tasalle itsestäänselvää jo peruskoulussa.

Urheiluvalmennus auttaa lajin huipulle opintojen ohessa

Urheiluvalmennuksessa opiskelija voi yhdistää joustavasti ammatillisen peruskoulutuksen opinnot sekä urheilulajin asettamat täysipainoisen harjoittelun vaatimukset. Ohjattuun valmennukseen osallistuminen voidaan lukea myös osaksi opintoja. Ekamin urheilijoiden valmennuksesta vastaa Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemia.

Tässä kohtaa moni saattaa ihmetellä, miten nuori mies on valinnut lajikseen juuri maastohiihdon, tuon peruskoulun liikuntatuntien kauhun.

- En osaa oikein sanoa. Vuosien varrella olen harrastanut muitakin lajeja, mutta viimeiset kolme vuotta olen keskittynyt maastohiihtoon. Se on erilainen laji, jota kovinkaan moni ei nykyään harrasta, Tasa pohtii.

Keliolosuhteiden haastavuus ja lajin kalleus ovat Tasan mukaan maastohiihdon miinuspuolia.

Haastatteluhetkellä Tasa on Vuokatissa leirillä. Tasa tähtää seuraavaksi SM-kisoihin, kärkisijat mielessä. Oman ikäisissä Tasa on menestystä jo niittänytkin. Viime vuonna Tasa oli Hollolassa Hopeasompa-sprintissä  16-vuotiaiden sarjassa kuudes ja Kontiolahdella 17-vuotiaden sarjassa irtosi 20 kilometrin vapaan kisassa 20. sija.  Pidemmän aikavälin tavoitteena on päästä MM-kisoihin.

- Viimeiset kaksi kautta olen sairastellut aika paljon, mutta toivottavasti nyt tällä kaudella pysyisin terveenä. Toistaiseksi ainakin näyttää ihan hyvältä, Tasa pohtii.

Kilpaurheilu opintojen ohella vaatii motivaatiota

Kovat tavoitteet vaativat tietysti myös uhrauksia. Urheiluvalmennuksen yhteisenä vakiintuneena toimintatapana ovat yhteiset aamuharjoitusajat. Tämä käytäntö mahdollistaa tehokkaan lajikohtaisen harjoittelun. Aamuvalmennuksesta vastaavat Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian koulutetut valmentajat.

- Rankkaahan tämä välillä on. Treenaan ensin aamuisin, sitten on koulua ja tehtävien tekemistä, sitten illalla taas treenaan. Opintojen ja urheilun yhteensovittaminen on onnistunut kuitenkin hyvin, Tasa sanoo.

Urheiluvalmennukseen pääsee vasta erillisen hakuprosessin jälkeen ja haku on tehtävä uudelleen joka kevät. Opiskelijoiden suoriutumista seurataan myös jatkuvasti. Valintakriteereinä ovat säännöllinen osallistuminen valmennukseen, saavutukset omassa lajissa, harjoittelumotivaatio ja kyky suoriutua opinnoista. Urheiluvalmennus ammatillisten opintojen ohella sopiikin Tasan mielestä sellaiselle opiskelijalle, joka urheilee kilpailumielessä ja tahtoo oikeasti menestyä.

- Motivaatiota täytyy olla, Tasa korostaa.

Opintojen jälkeen Tasa suuntaa armeijaan. Muista tulevaisuudensuunnitelmistaan Tasa ei vielä osaa sanoa.

- Mennään urheilu edellä, Tasa tiivistää.

Lisää urheiluvalmennuksesta voi lukea Ekamin verkkosivuilta tai Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian verkkosivuilta.

Jaa