Ma 12.06.2017 17:15

Suoritin Ekamilla matkailualan perustutkinnon ja valmistuin matkailupalveluiden tuottajaksi keväällä 2017. Päädyin opiskelemaan sen jälkeen, kun olin jäänyt työttömäksi äitiyslomani aikana, eivätkä työmarkkinat ”mammaloman” päättyessä olleet kovin lupaavat. Matkailuala oli aina ollut minulle jonkin sorttinen haave ja kun mieheni kannusti aloittamaan opinnot, päätin ottaa härkää sarvista. Otin yhteyttä suoraan alan yhteyshenkilöön ja siitä se sitten lähti.

Opiskelu aikuisiällä oli sekä haastavaa että inspiroivaa. Arjen pyörittäminen opiskelujen ohella vaatii jonkin verran aikatauluttamista ja järjestelyä. On kuitenkin ollut hienoa huomata, miten helppoa opiskelu lopulta on, kun ala tuntuu omalta. Kun tavoite on selkeä, sitä kohti on vain pyrittävä. Itselleni ehdottomasti hienointa oli keksiä, mikä se ”mun juttu” on. Nautin suuresti teoriatunneista, ja niiden keskustelevasta ilmapiiristä ja työssäoppimiset olivat nekin aivan mahtavia.

Yksi matkailupalveluiden tuottamisen opintokokonaisuuden näyttöpäivistäni on tallentunut Ikilomalla-videoblogiin. Videon Korsupiknik lähti liikkeelle siitä, että Cursor otti yhteyttä Harjun oppimiskeskukseen ja pyysi luomaan tapahtuman Korsupiknik -nimen alle. Tämän tapahtuman pohjalta Harjulle jäisi uusi matkailutuote käyttöönsä. Koska olin Harjussa työssäoppimisjaksolla, pääsin mukaan työryhmään. Tein tutkimustyötä kenttäpostista ja Salpalinjan rakentamisesta, kävimme porukalla katsomassa kohteita maastossa ja lopulta päädyimme toteutukseen, joka videolla nähtiin. Vanha postikortti ja kirjeet ovat minun tekeleitäni, samoin kuvitteellisen sotamies Väinön tarina. Laadin Korsupiknikille ohjeen, esitetekstejä, turvallisuussuunnitelman ja riskianalyysin. Tilaisuutta ennen kävimme Harjun edustajan kanssa laittamassa kohdekorsut kuntoon, siis käytännössä siivosimme hieman ja luolakorsuun laitoimme pöytäliinan, ompelemani servietit sekä kynttilät paikoilleen. Ehdottomasti hienointa oli nähdä, miten asiakkaat nauttivat jonkin sellaisen parissa, jota oli ollut mukana työstämässä alusta asti. Tehdylle työlle tuli ikään kuin arvo. Korostan siis vielä sitä, että tämä on ihan oikea Harjun oppimiskeskuksen matkailutuote, jonka kehittelyssä olin mukana, osana työryhmää. Opintojen osana voi oikeasti päästä mukaan siisteihin juttuihin. Matkailuala on monipuolista - kaikki eivät sovi hotellin respaan, eikä kaikkien tarvitsekaan!

Vuosi oli työläs ja vaativa, mutta myös hieno. Opiskelu ja työssäoppiminen pienen lapsen äitinä oli aika ajoin raskastakin. Päällimmäinen tunne on kuitenkin hyvin positiivinen: tästä se lähtee! Tulevaisuudessa toivoisin tietysti löytäväni alan töitä; eritoten minua kiinnostavat tuotteistaminen ja matkailun kehittäminen. Haluaisin myös opiskella vielä lisää – nälkä kasvaa syödessä.

Tanja Häkkinen
 
Teksti: Tanja Häkkinen
Kuva: Eeva Tilli
Video: Videotoimisto Ikimedia: Titta Pousi ja Thomas Halloran