Kesällä selaillen ja kelaillen

Ti 23.06.2015 11:30

Juhannus on juuri vilahtanut ohitse ja osalla lomakausi on parhaimmillaan, toisilla vasta aluillaan. Alkukesästä opiskelijat kirmaavat lomille, mutta oppilaitoksessa eletään vielä vauhdikasta arkea. Uusi lukuvuosi saatellaan pulkkaan ennen kesälomia.

Lukuvuoden alku on myös vauhdikasta aikaa, kun viimeistellään lukujärjestyksiä, jotta uudet ja vanhat opiskelijat sekä opettajat pääsevät uuden lukuvuoden polun alkuun. Jotta tämä kaikki olisi mahdollista, tarvitaan monenlaisia  tietojärjestelmiä työn tueksi. Opiskelijan ja opettajankin yksi parhaimpia kavereita lukuvuoden mittaan on Wilma. Wilma ei ole opintosihteeri eikä vahtimestarikaan (joiden apu on myöskin korvaamatonta!) vaan järjestelmä, johon netin kautta pääsee katsomaan lukujärjestyksiä, opintosuorituksia sekä viestittelemään opettajan ja opiskelijoiden välillä.

Opiskelussa hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa monella tapaa: tiedonhakuun, tiedonjakoon sekä oman osaamisen sekä oppimisen dokumentointiin.

Viime lukuvuoden aikana Ekamissa järjestettiin opettajille tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön täydennyskoulutusta OsaajaLuo uutta ja TutKIVA –projektien puitteissa. Tulevan lukuvuoden tieto- ja viestintätekniikan (tuttavallisemmin ”tvt”:n) opetuskäytön täydennyskoulutuskalenteri saatiin intraan ja Moodle-oppimisympäristöön tvt:n opetuskäytön tukisivustolle julki toukokuun lopussa. Opettajat ovat ottaneet Wilman lisäksi kaverikseen O365:n, Moodlen ja tablet-laitteita sekä jopa niitä kännyköitä!

Laitteiden ja ohjelmistojen määrä opetusmaailmassa taitaa olla loppumaton viidakko ja joskus jopa tuntuu, että sinne vähän katoaa. Vaan viidakostakin selviää tutkimusretkeilijämäisellä asenteella: raivataan tietä puskas kerrallaan, ennakkoluulottomasti. Niin kuin ammatin, myös erilaisten laitteiden ja järjestelmin käytön oppii harjoittelemalla, kokeilemalla, yrittämällä, oivaltamalla ja joskus jopa eksymällä ja erehtymällä.

Tämä opettaja harhautui toukokuussa Oulun yliopiston verkkokurssille ”Digitaalinen media opetuksessa ja oppimisessa 2 op” ja ne tehtävät on vähän rästissä, mutta deadline on vasta elokuussa. Jos kesäsäät jatkuu tällaisena, niin mikäs sen viihdyttävämpää kuin käpertyä läppärin ja pädin kanssa sohvannurkkaan sivistämään itseään. Kätevästi ne hömppäromaanitkin saa nykyään e-kirjoina!

Virkistävää kesää – näköjään se netti löysi sinutkin, missä ikinä oletkaan: työpöydän ääressä, sohvannurkassa tai laiturin nokassa….

Mobiilit laitteet kulkee taskussa kesälläkin

Jaa

***