Mittava opiskelijatyö valmistumassa

Ti 07.11.2017 17:15

Ekamin Kotekon E-siivessä on valmistumassa ensimmäinen osa mittavasta saneerausremontista. Remontissa vanhat metallityön opetustilat peruskorjataan ja muutetaan Rannikkopajojen tarpeisiin soveltuviksi tiloiksi. Hankkeen toinen osa on käynnissä ylemmässä kerroksessa. Peruskorjaus toteutetaan lähes kokonaan opiskelijatyönä. Tiloissa laitetaan käytännössä kaikki uusiksi: lattiat, ilmastointi, putkisto, sähköt ja pinnat. Osa Rannikkopajojen toiminnoista Suursaarenkadulta muuttaa alakerran tiloihin jo joulukuussa.

Tarve uusille, nykyaikaisille tiloille nousi Rannikkopajojen kasvaneesta asiakasmäärästä.

- Kampukselle siirtyminen tuo myös synergiaetuja. Henkilökunnan osaamista voidaan hyödyntää aiempaa monipuolisemmin ja asiakkaiden polkuja työpajatoiminnan ja ammattiopintojen välillä voidaan tiivistää. Olemme todella kiitollisia ja ylpeitä uusista tiloista, työpajajohtaja Tia-Marika Solman kertaa.

Projektin ensimmäiseen osaan on tähän mennessä osallistunut noin 200 eri alojen opiskelijaa ja töiden ohella on tehty noin 150 tutkinnon osasuoritusta. Talotekniikan opiskelija Iivari Klemola pääsi mukaan remonttiin opintojensa toisena vuotena.

- Olen ollut tekemässä LVI-töitä sekä ilmanvaihtoon ja vesijohtoihin liittyviä töitä. Kaikki on mennyt tosi hyvin, vaikka joitain vastoinkäymisiäkin on ollut. Ne kuitenkin kuuluvat myös työelämään. Tällaiset projektit ovat hyödyllisiä, koska työelämä tulee hyvin tutuksi ja pääsee tekemään yhteistyötä muiden alojen opiskelijoiden kanssa, Klemola summaa.

Kiinteistönhoidon opettaja Juha Karjalainen korostaa, että hankkeessa työskenteleviltä opiskelijoilta edellytetään luotettavuutta ja täsmällisyyttä. Työt on hoidettava aikataulussa ja sovitusti, kuten työelämässäkin. Myös opettajat olivat uuden edessä, sillä vastaavan laajuista yhteishanketta ei ole tehty aiemmin.

- Tiimityö muiden opettajien kanssa on ollut mahtavaa. Olemme tutustuneet toisiimme paremmin ja sitä myötä olemme laajentamassa yhteistyötä tämän hankkeen ulkopuolellakin, Karjalainen kertoo.

Vastaava työnjohtaja Pekka Lindholm tunnustaa välillä jännittäneensä, miten remontti saadaan toteutumaan aikataulussa.

- Onneksi yksin ei ole tarvinnut kenenkään tätä tehdä. Jokainen on antanut oman panoksensa, joustanut ja sitoutunut tiimityöhön, Lindholm kiittelee.

Rannikkopajojen henkilökunta sekä asiakkaat on otettu mukaan tilojen suunnitteluun.

- Olemme päässeet suunnittelemaan sisustusta, kuten seinien värejä ja taiteen hyödyntämistä, lukion jälkeen Rannikkopajojen Taidepajalle tullut Leena Laakso kertoo.

Työelämässä oppiminen ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön vetämää ammatillisen koulutuksen reformia. E-siiven remontti on onnistunut kokeilu kokonaan uudenlaisesta tavasta oppia, opettaa ja valmentaa.

Jaa

***