Kokki / laivakokki - ruokaelämyksiä maalla ja merellä

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki

Olitpa kokkina maalla tai merellä, ymmärrät erilaiset ruokagenret, ja niiden ominaispiirteet. Riippuen suuntautumisestasi voit työskennellä joko á la carte -, tilaus- ja juhla- tai pikaruokaravintoloissa. Työssäsi tarvitset esteettistä silmää, yhteistyökykyä, luovuutta, paineensietokykyä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Opintojen sisältö

Kaikille pakolliset tutkinnon osat

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus

Lisäksi valitset valinnaista tutkinnon osista, joita ovat esim.

  • Á la carte -ruoanvalmistus 
  • Kahvilapalvelut
  • Katu ja pikaruokapalvelut
  • Suurkeittiön ruokatuotanto
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
  • Huippuosaajana toimiminen
  • Tutkinnon osa jostain toisesta perustutkinnosta, lukiosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta ja ammattikorkeakoulusta

Lisää sisällöistä voit lukea Opetushallituksen tutkinnon perusteista.

Opiskelet pääsääntöisesti Kotkan ja Haminan kampuksilla.

Laivatalousopinnot

Laivatalousopinnot laajentavat työmahdollisuuksiasi merelle. Laivataloudessa on myös hyvä työllisyystilanne.

Tutustu tästä tarkemmin laivatalousopintoihin!

Terveydentilaedellytykset

Hakiessasi kokin tai laivakokin koulutukseen huomioi seuraavat terveydelliset rajoitteet, jotka voivat vaikuttaa mahdollisuuksiisi työskennellä alalla:

  • tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
  • käsi-ihottumat
  • oireinen epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet
  • ruoka-aineallergiat

Kokkina tai laivakokkina työpaikkojasi voivat olla

  • ravintolat niin maalla kuin merellä
  • henkilöstöravintolat ja laivojen messit
  • suurkeittiöt
  • pikaruokapaikat ja kahvilat
  • catering-alan yritykset
  • oma yritys

Hakeminen

  • Perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot sekä tutkinnon osat jatkuvassa haussa: >> hae tästä. Opintoihin voi hakea ympäri vuoden. Opintojen aloituspäivä sovitaan erikseen.
  • Opiskelu oppisopimuskoulutuksena: opiskelu perustuu työsuhteeseen, maksutonta opiskelijalle ja työnantajalle,  sovi koulutuksesta työpaikan kanssa (uusi työsuhde tai voimassa oleva)  >> hae tästä.
    Lisätietoja oppisopimuksesta Ekamin sivuilta tai oppisopimus.fi

Lisätietoja

Tiimipäällikkö Anneli Sagulin

Opiskelijan kertomaa

"Olen tehnyt keittiöalan sijaisuuksia pitkään ja vakituisen paikan saadakseni tarvitsen suomalaisen ammatillisen tutkinnon. Koska minulla on jo runsaasti alan työkokemusta, täydennän työssä kartutettua osaamista Ekamin opetuskeittiössä/opetusravintolassa lähiopetuksessa sekä teoriaopinnoilla ja verkkokursseilla.

Työssäoppimisen paikan valintaan on kiinnitetty huomiota, jolloin voin tehdä yhden työpaikalla järjrestettävän koulutusjakson aikana kaksi ammatillista tutkinnon osaa näyttöineen. Näin saan tutkinnon suoritusaikaa lyhyemmäksi."

Anjelika, kokkiopiskelija

"Valmistuin keväällä 2018 kokiksi ja jatkan parhaillaan opintojan jatkuvan haun kautta. Laajennan osaamistani tarjoilijaksi. Opiskelen tarjoilijan ammatillisia ja valinnaisia tutkinnon osia. Uskon, että laaja osaaminen niin ruoanvalmistuksen kuin asiakaspalvelun osaamisaloilta edesauttaa työllistymistä. Kesäksi onkin jo työpaikka olemassa."

Juulia, tarjoilijaopiskelija

Jaa

***