"Paha olo ei välttämättä tule enää ensi kerralla"

Eeva Mäenpää on ahkeroinut. Hän on suorittanut Ekamilla jo kokin perustutkinnon ja laivatalousopinnot. Heti näiden opintojen perään hän on suorittamassa vielä tarjoilijan perustutkintoa.

- Työskentely ravitsemisalalla on ollut selkeä haave, koska siinä näkee käden jäljen, 18-vuotias Eeva toteaa.

Aiempaa kokemusta Eevalla ei alalta ollut - muuta kuin peruskotikokkailua äidin kanssa.

- Kokemusta ei oikeasti tarvitse olla. Kaikki opetetaan alusta alkaen, jauhelihan paistamisesta lähtien. Opetuksen sisältö muuttuu haastavammaksi asteittain, Eeva painottaa.

- Parasta opinnoissa on ollut se, että voi itse vaikuttaa opintoihin ja erilaisia tapoja suorittaa opintoja on paljon. Kuitenkin opettaja on koko ajan tukena ja turvana, Eeva muistuttaa.

Laivatalousopinnoilla uusia uria

Kokin perustutkintoa suorittaessaan Eeva haki suorittamaan myös laivatalousopintoja. Ensimmäisessä harjoittelussa Ekamin koululaiva Katarinalla Eeva varmistui siitä, että hän haluaa töihin laivalle. Laivatalousopinnot ovatkin hyvä satsaus tulevaisuuteen: laivakokeista sekä talousapulaisista on työelämässä huutava pula.

- Laivalla työskentely edellyttää toki sitä, että jaksaa olla suljetussa ympäristössä ja työyhteisössä jopa useita viikkoja putkeen. Työjakson jälkeen on kuitenkin aina myös samanpituinen lomajakso. Ja palkka on hyvä, Eeva tarkentaa.

- Minulla on kokemusta sekä rahti- että matkustajalaivoista. Matkustajalaivoilla ruokaa tehdään suuri määrä, rahtilaivoilla vähemmän. Rahtilaivoilla odotukset ruokaa kohtaan ovat kovat, mutta samalla kokkeja myös arvostetaan työyhteisön jäseninä. Jokainen laiva on aina erilainen. Hurtti huumorintaju on valttia, Eeva hymyilee tietävästi.

Matkustelun näkökulmasta laivakokin tai talousapulaisen työn anti voi jäädä ohueksi. Maissa voi joskus päästä käymään sillä välin kun laiva on telakalla tai siellä tehdään siivousta.

- Työpäivät laivalla vaihtelevat. Joskus voi olla kolme tuntia töitä, sitten puoli tuntia taukoa. Työpäivän pituus on työehtosopimuksen mukaan 9 tuntia, Eeva tietää.

"Lähde rohkeasti kokeilemaan"

Tulevaisuudessa Eeva uskoo työllistyvänsä laivalle. Perheenkään perustaminen ei ole mahdoton vaihtoehto - sitten joskus.

- Lähipiirissäni on ihmisiä, jotka ovat pystyneet hoitamaan perheen hyvin pitkistä työjaksoista huolimatta, Eeva toteaa.

Millaisia terveisiä Eeva lähettäisi niille, jotka pohtivat, pitäisikö hakeutua laivatalousopintoihin?

- Lähde rohkeasti kokeilemaan ja ole päättäväinen. Paha olo ei välttämättä tule enää ensi kerralla, Eeva vakuuttaa.

Kokin hatun saatuaan Eeva jatkoi suorittamaan tarjoilijan perustutkintoa. Laivatalousopinnot hyödyttävät sekä kokin että tarjoilijan työllistymistä.

Katso myös Eevan videohaastattelu

Jaa

***