Millaista opiskelu ammatillisessa koulutuksessa on? Lue vastaukset kymmeneen yleiseen kysymykseen!

To 14.01.2021 10:30

Ammatillinen koulutus on viime vuosina kokenut suuria muutoksia. Omien vanhempiemme kokemukset ammatillisesta koulutuksesta ovat jo historiaa. Millaista opiskelu amiksessa sitten nykyään oikein on? Esitimme 10 yleistä kysymystä Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston opettajalle ja pedagogiselle valmentajalle Henna Ström-Kalliolle, joka on itsekin aikoinaan aloittanut urapolkunsa ammatillisessa koulutuksessa kokin perustutkinnosta.

1. Miten amiksessa opiskellaan?

Ammatillisessa koulutuksessa harjoitellaan käytännönläheisesti eri ammattialojen kädentaitoja ja tietosisältöjä. Näiden lisäksi opiskellaan asioita, jotka tukevat ammattialaa, kuten esimerkiksi äidinkieltä, matematiikkaa ja toimimista digitaalisissa ympäristössä. Oppilaitoksessa hankitaan ydinosaaminen, ja sitä syvennetään työelämässä.

2. Tehdäänkö amiksessa jotain muuta kuin opiskelua?

Kyllä. Meillä Ekamillakin yhteisöllisyys ja opiskelijan hyvinvointi ovat tärkeimpiä teemojamme. Meillä voi osallistua esimerkiksi järjestötoimintaan, liikunta-aktiviteetteihin ja tutortoimintaan. Lisäksi koulutusaloilla on suoraan työelämästä nousevia projekteja, esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja tempauksia, joihin opiskelijat osallistuvat osana opintojaan. Ammatillinen koulutus on paljon enemmän kuin vain opiskelua!

3. Miten pitkään perustutkinnon suorittaminen amiksessa kestää?

Suoritusaika riippuu vahvasti sinusta itsestäsi ja halustasi kuljettaa opintoja eteenpäin. Yleensä opinnot kestävät 2-3 vuotta.

4. Miten pitkiä koulupäivät ovat ja onko amiksessa välitunteja?

Tavallisesti koulupäivä alkaa kahdeksalta ja päättyy iltapäivällä kahdelta tai neljältä. Silloin kun opiskellaan tietosisältöjä, oppitunnin pituus on 45 minuuttia, minkä jälkeen pidetään tauko. Kun opiskellaan ammatillisia aineita tai tehdään käytännön harjoittelua työsaleissa, opiskelijoilla on kahvitaukoja ja lounastauko.

Henna Ström-Kallio

Kuvateksti: Henna Ström-Kallio muistelee omaa opiskeluaikaansa ammatillisessa koulutuksessa suurella lämmöllä.

5. Onko amiksessa paljon itsenäistä opiskelua?

Omat valintasi ja oppimistyylisi vaikuttavat itsenäisen opiskelun määrään. Opintojen alussa keskustelet opettajasi kanssa siitä, miten juuri sinä opit parhaiten. Jos itsenäinen opiskelu sopii sinulle, sinulle luodaan siihen hyvät mahdollisuudet.

6. Millainen arviointi amiksessa on ja onko siellä kokeita?

Osaamistasi arvioidaan näytöissä. Näytöt pyritään tekemään työelämässä. Näyttö tarkoittaa siis sitä, että teet niitä samoja työtehtäviä, joita olet työelämäjakson aikana jo päässyt harjoittelemaan. Näytön arvioi opettaja ja työelämän edustaja. Ensimmäinen näyttö yleensä jännittää, mutta monet opiskelijat ovat näytön jälkeen sanoneet, että sehän oli vain yksi työpäivä muiden joukossa. Näytön arvosana-asteikko on 1-5. Joillain kursseilla on myös kokeita.

7. Seurataanko amiksessa läsnäoloja?

Opinnoissa on oltava läsnä oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman, eli HOKSin, mukaisesti. HOKSissa voidaan tehdä yksilöllisiä ratkaisuja ja suunnitelmia siitä, miten ja missä hankit osaamisesi.

8.  Tuleeko amiksessa kotitehtäviä?

Tulee. Joskus kotitehtävä voi olla sellainenkin, että pidät vaikkapa oppimispäiväkirjaa.

9. Miten työssäoppimispaikan saa?

Joillain koulutusaloilla työpaikka haetaan itse. Joillain koulutusaloilla on oma työelämäkoordinaattori, joka valitsee sinulle sopivan paikan. Pääset itse kuitenkin aina vaikuttamaan siihen, millaiseen työpaikkaan menet harjoittelemaan.

10. Onko amiksessa opiskelu helppoa?

Jos olet innostunut ja sinulla on motivaatiota, opiskelu on tietysti helpompaa. Opinnoissa tulee varmasti aina eteen niitäkin hetkiä, jolloin sinun on ponnisteltava enemmän.

Bonuskysymys: Mitä sanoisit sellaiselle nuorelle, joka vielä pohtii valintojaan yhteishaussa.

Voin suositella ammatillista koulutusta ihan kaikille. Siitä voi alkaa elinikäinen seikkailu. Vaikka et olisi täysin tyytyväinen valitsemaasi koulutusalaan, voit muuttaa suuntaa missä vaiheessa tahansa - vaikka kesken opintojenkin. Hyvin harva ihminen enää nykyään opiskelee vain yhden ammatin ja tekee sitä loppuelämänsä. Ammatillinen perustutkinto on vasta ensimmäinen askel kohti omaa unelma-ammattiasi.

Jaa