Siirry sisältöön
Haku

Uutiset

27.9.2022

Hiilidioksidipäästöt minimiin tekoälyn avulla Kotekon kampuksella

Etelä-Kymenlaakson Ammattiopiston (Ekami) Kotekon kampuksella on otettu keväällä 2022 käyttöön tekoälypohjainen talotekniikan optimointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on vähentää tarpeetonta energiankulutusta ja pienentää Ekamin hiilijalanjälkeä.

Tämä työ on osa Ekamin strategista kestävän tulevaisuuden varmistaminen -kehittämisohjelmaa ja se kuuluu Ekamille joulukuussa 2021 myönnetyn ISO 14001 ympäristösertifikaatin ohjelmatavoitteisiin. Toimintaamme ohjaa kestävän tulevaisuuden ja vastuullisuuden periaatteet (linkki).

Kiinteistöt ovat suurin osa Ekamin hiilijalanjälkeä, ja energiatehokkuuden parantaminen on konkreettinen toimi vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Ekamin toimitila- ja hankintapäällikkö Harri Laine kertoo, että kampusten energiatehokkuutta on kehitetty systemaattisesti jo useamman vuoden ajan. Energiankulutusta, sen aiheuttamia käyttökustannuksia ja siitä aiheutuneita hiilidioksidipäästöjä on saatu vähennettyä noin 20 %. Toimenpiteet ovat olleet lähinnä talotekniikan ja rakennusautomaation saneerauksia. 

Harri Laineen mukaan seuraava askel on kiinnittää erityistä huomiota tilojen todellisiin käyttötarpeisiin ja sitä kautta tarpeenmukaisten sisäilmaolosuhteiden tuottamiseen kampusten käyttäjille. Rakennusten talotekniikka on yleisesti mitoitettu siten, että esimerkiksi ilmanvaihdon kapasiteetti vastaa jatkuvaa käyttöä ja oletettuja maksimi henkilömääriä. Käytännössä sisäilmaolosuhteita tuotetaan jatkuvasti yli todellisen käyttötarpeen, koska käyttäjämäärät ovat reilusti alhaisemmat kuin mitoituksessa huomioidut, ja tilat eivät ole jatkuvasti käytössä. 

Ratkaisu tähän haasteeseen löytyi talotekniikan toimintoja automaattisesti optimoivasta tekoälyratkaisusta, jonka toimittaa Nuuka Solutions Oy(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Ekamilla ja Nuuka Solutions Oy:llä on ollut yhteistyötä mm. kulutusseurannan osalta jo pitkään. Nuukan teknologijohtaja Mikko Maja kertoo, että siirtyminen tekoälyllä tapahtuvaan optimointiin on luonnollinen jatkumo, kun ensin perus talotekniikka ja automaatio on saatettu kuntoon ja sen tuomat hyödyt ovat saavutettu.

Maja kuvaa tekoälyn toimintaa seuraavasti.

– Tekoäly oppii automaattisesti talon käyttötavoille ja osaa ohjata talon omaa automaatiota ja LVI laitteita juuri kuhunkin käyttötilanteeseen sopivalla tavalla, jolloin tarpeenmukaiset sisäilmaolosuhteet toteutuvat mahdollisimman pienellä energiankulutuksella. Jos kiinteistön ylläpitohenkilöstö ehtii kerran kuukaudessa tarkistamaan tai muuttamaan automaation kymmeniä asetuksia, tekoäly tekee sen kerran minuutissa, eli yli 44 000 kertaa kuukaudessa. Siitä ero syntyy.

Hanke käynnistyi talvella 2022, jolloin kampukselle lisättiin sisäilmaolosuhteiden mittauksia jatkuvaa seurantaa varten. Tekoälyn täysi suorituskyky saavutetaan syksyllä tulevan lämmityskauden alussa. Tarpeettoman energiankulutuksen, sisältäen lämmön ja sähkön kulutuksen, arvioidaan vähentyvän koko kampuksen tasolla noin 15 %, joka tarkoittaa noin 30 000 euron vuosisäästöjä energiakustannuksissa ja yli 50 Co2 tonnin vähennystä hiilidioksidipäästöissä.

– Palvelu on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain myös muilla kampuksillamme, kertoo Harri Laine.

Tämän uutisen julkaisun hetkellä, ilmanvaihdon sähkönkulutus tippunut noin 20 %. Hankkeen tuloksista kirjoitetaan lisää vuoden 2022 lopulla. 

Nuuka Solutions on ohjelmistoyhtiö, joka kehittää talotekniikan kunnonvalvonnan diagnostiikkaa ja tekoälyoptimointia. 10 vuoden aikana palveluun on liitetty yli 8 miljoonaa rakennus neliömetriä 8:ssa eri maassa.