Siirry sisältöön
Haku

Yhteishaku

Opiskele ammatti – Sinusta tulee Tekijä!

Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulun päättäville tai sen jo päättäneille hakijoille, jotka eivät ole perusopetuksen jälkeen suorittaneet ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa.

Yhteishaussa haetaan vain ammatillisiin perustutkintoihin.

Mikäli sinulla on jo ammatillinen perustutkinto tai olet suorittanut lukion, reittisi ammatilliseen perustutkintoon kulkee jatkuvan haun kautta.

Hakeminen yhteishaussa ja valinta opiskelijaksi

Yhteishaussa hakeminen tapahtuu Opintopolun kautta.(siirryt toiseen palveluun) Tutustu koulutusaloihimme ja valitse sinua kiinnostava ala! Hakemalla Opintopolussa hakusanalla ’Ekami’, niin saat listan perustutkinnoistamme.

HUOM! Hakijan tulee kirjata hakemukselle sellainen sähköpostiosoite, joka on voimassa kesällä (ei esim. peruskoulun antamaa sähköpostiosoitetta). Ala-ikäisen tulee lisätä hakemukselle myös huoltajan nimi ja yhteystiedot.

Lue lisää koulutuksistamme ja vaihtoehdoistamme:

Voit tutustua koulutuksiimme myös uuden Tekijän oppaan kautta:

Hakija saa kutsun pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin ja tarkat ohjeet sähköpostitse

Jos hakija jää pois kokeista, se tarkoittaa, että hän ei voi tulla valituksi hakukohteeseen eikä mihinkään hakukohteisiin, joihin pisteet siirtyvät.

Mikäli haet samalle alalle useampaan eri oppilaitokseen, sinun tulee osallistua ylimmäksi hakutoiveeksi asettamasi oppilaitoksen järjestämään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen. Kokeesta saamasi pistemäärä tallennetaan Opintopolku-palveluun ja on näin käytettävissä myös alempien saman alan hakukohteiden opiskelijavalinnassa.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään seuraavilla koulutusaloilla:

Musiikkialan perustutkinto, muusikko – 2.5. ja 3.5.2024

Ennakkotehtävänä tulee kirjoittaa vapaamuotoinen teksti, jossa kerrot musiikkitaustastasi ja -opintotavoitteistasi. Äänitä lisäksi yksi vapaavalintainen rytmimusiikkiesitys sillä instrumentilla, johon haet. Ennakkotehtävä on karsiva.

Pääsy- ja soveltuvuuskoe käsittää instrumenttikokeen, säveltapailun ja musiikinteorian tasokokeen sekä haastattelun. Tarkat tiedot kokeesta toimitetaan kutsun yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto – 14.-16.5.2024

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon hakijoiden pääsy- ja soveltuvuuskoe on karsiva. Hakija kutsutaan pääsykokeeseen yhtenä päivänä. Kokeen sisällöstä ja järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin hakijoille kutsun yhteydessä.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeen sisältö:

  • Kirjoitelma annetun (luetun) tekstin pohjalta
  • Matemaattinen osio
  • Ryhmähaastattelu

Turvallisuusalan perustutkinto – 24.4.2024 ja varapäivä 26.4.2024

Turvallisuusalan perustutkinnon hakijoiden pääsy- ja soveltuvuuskoe on karsiva. Hakija kutsutaan pääsykokeeseen yhtenä päivänä. Kokeen sisällöstä ja järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin hakijoille kutsun yhteydessä.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeen sisältö:

  • Paineensietokyvyntesti
  • Fyysinen testi
  • Haastattelu

Yhteishaussa mukana olevaan koulutukseen on yleisenä pohjakouluvaatimuksena perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai vastaavat tiedot. Joillain koulutusaloillamme on lisäksi pääsy- ja soveltuvuuskokeita.

Opetuskieli on suomi. Hakijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, eikä heillä ole suomalaista perusopetuksen päättötodistusta, järjestetään kielikoe.

Eri koulutusaloilla on erilaisia terveydellisiä vaatimuksia, joten tarkistathan terveydentilaa koskevat seikat sinua kiinnostavan koulutusalan osalta.

> Lue lisää valintaan vaikuttavista tekijöistä

> Lue lisää kielitaidon arvioinnista

Yhteishaussa Ekami voi valita opiskelijoita pistejärjestyksestä poiketen käyttämällä harkintaan perustuvaa valintaa. 

Koulutuksen järjestäjä tekee harkinnanvaraisen valinnan päätökset opiskelijaksi ottamisesta. Koulutuksen järjestäjä voi hakijaan liittyvän erityisen syyn perusteella ottaa enintään 30 % kuhunkin hakukohteeseen otettavista opiskelijoista.

> Lue lisää harkintaan perustuvasta valinnasta.

Saat ilmoituksen valintatuloksesta Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Valitun tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta linkin kautta, joka löytyy saamastasi sähköpostiviestistä.

Ekami lähettää opiskelupaikan vastaanottaneelle sähköpostiviestin opintojen alkamisesta.

Mikäli haluat peruuttaa saamasi opiskelupaikan, sinun on ilmoitettava tästä viipymättä Ekamin EkaOvi hakija- ja koulutusneuvontapalveluun: p. 040 489 2763, koulutusneuvonta@ekami.fi

Opetushallitus postittaa ohjauskirjeen sähköpostitse ilman opiskelupaikkaa jääneille hakijoille. Voit tiedustella mahdollisesti vapaaksi jääneitä opiskelupaikkoja Ekamin EkaOvi hakija- ja koulutusneuvontapalvelusta: p. 040 489 2763, koulutusneuvonta@ekami.fi

Ota meihin yhteyttä

Hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOvi

Palvelemme arkisin klo 9-15

040 489 2763