Siirry sisältöön
Haku

Ammattilukio

Ammatilliset opinnot ja lukio-opinnot samassa paketissa

Lukio-opintojen suorittaminen ammatillisten opintojen rinnalla on hyvä vaihtoehto, kun haluat parantaa yleissivistystäsi ja opiskeluvalmiuksiasi korkea-asteen opinnoissa, etenkin kielissä ja matematiikassa. Ammattilukiossa opiskelet ammatillisten opintojen rinnalla valitsemiesi lukioaineita. Voit sisällyttää lukio-opintoja ammatillisiin valinnaisiin tutkinnon osiin sekä yhteisten tutkinnon osien osa-alueisiin (YTO-opinnot). Opintojen kesto riippuu omista tavoitteistasi.

Lukio-opintojen suorittaminen edellyttää opiskelijalta muun muassa ahkeruutta, itsekuria ja hyviä opiskelutaitoja.

Kaksoistutkinto

Kaksoistutkintoa suorittava opiskelija suorittaa ammatillisen perustutkinnon ohella ylioppilastutkinnon.

Ylioppilastutkinnossa on suoritettava vähintään viisi koetta:

Lisäksi kokelaalla on mahdollisuus suorittaa muita kokeita.

Yhdessä oppiaineessa tulee suorittaa pitkän oppimäärän (A-tason) koe, joita järjestetään kielissä ja matematiikassa. Käytännössä lyhyen matematiikan ja keskipitkän ruotsin opiskelevilla ainoa mahdollinen pitkän oppimäärän koe on vieras kieli (englanti, jota opiskellaan A-tasoisena tai esimerkiksi venäjä, mikäli oma kielitausta sen mahdollistaa). 

On suositeltavaa, että opiskelija suorittaa kirjoittamissaan aineissa lukion oppimäärän pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opinnot, sillä yo-koetehtävät perustuvat niihin.

Voit osallistua ylioppilastutkintoon ammatillisten opintojen ollessa vielä kesken. Sinulta edellytetään kuitenkin vähintään 90:n osaamispisteen laajuisia ammatillisia opintoja ennen tutkintoon osallistumista. Ylioppilaskokeet tulee suorittaa kolmen perättäisen suorituskerran aikana, esim.  syksy-kevät-syksy. Kokeiden ajoitus kannattaa kuitenkin tehdä siten, että osaaminen kirjoitettavissa aineissa on riittävällä tasolla.

Aineopiskelu

Opiskelija, joka ei tavoittele ylioppilastutkintoa voi suorittaa haluamiensa oppiaineiden yksittäisiä opintojaksoja tai oppimääriä lukiossa. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ammatillisten opintojen tukeminen ja paremmat menestymismahdollisuudet korkea-asteen valintakokeissa ja jatko-opinnoissa. Myös aineopiskelijana suoritetut lukio-opinnot voidaan tunnustaa osaksi ammatillista tutkintoa.

Opiskelu Kotkassa ja Haminassa

Haminassa voit valita lukio-opintoja Haminan lukiosta, joka sijaitsee samassa rakennuksessa Ekamin ammatillisen koulutuksen kanssa. Opinnot voivat kuitenkin olla yhtä aikaa ammatillisten opintojen kanssa.
Haminan ammattilukio-opinnoista saat lisätietoja: Anni Sarell, puh. 040 183 7667, anni.sarell@koulut.hamina.fi

Kotkassa suoritat lukio-opintoja Kotkan aikuislukiossa ilta- ja verkko-opintoina.
Kotkan ammattilukio-opinnoista saat lisätietoja Janne Keskiseltä, puh. 040 674 3562, janne.keskinen@kotka.fi

Rajoitukset:
Ammattilukio on mahdollista suorittaa kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa lukuun ottamatta merenkulkualaa.

Hakeminen ammattilukio-opiskelijaksi

Voit hakeutua lukio-opintoihin opintojen alussa tai myöhemmin opintojen aikana. Kerro ilmoittautumishalukkuudesta oman koulutusalasi opinto- ja uraohjaajalle.

Syksyllä 2024 aloittavat opiskelijat

Jos suunnittelet lukio-opintoja, niin kiinnostuneiden tulee osallistua opintojen alussa järjestettäviin lukio-opintojen aloitustilaisuuksiin, mitkä järjestetään omilla kampuksilla keskiviikkona 7.8.2024 alkaen klo 14.

Ota meihin yhteyttä

Hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOvi

Palvelemme arkisin klo 9-15

040 489 2763