Valmennuksen sisältö
Työpajat ja valmennus
Rannikkopajoilla sinulla on mahdollisuus saada työkokemusta, mielekästä tekemistä sekä tukea tulevaisuuden suunnitteluusi ja arjenhallintaasi. Pääset mukaan toimivaan, aitoon työympäristöön.
Rannikkopajoilla järjestetään erilaisia työtehtäviin tai opintoihin liittyviä oman tarpeesi mukaisia koulutuksia ja infotilaisuuksia. Lisäksi voit valmistaa henkilökohtaisen portfoliosi. Portfolioon keräät itsellesi merkittävimmät oppimiskokemukset kansioksi, ja pystyt hyödyntämään sitä esimerkiksi töitä hakiessasi.
Työyhteisömme on tiivis ja hyvähenkinen sekä henkilökuntamme osaavaa ja ammattitaitoista. Valmennuksiimme kuuluu tärkeänä osana myös erilaiset ryhmävalmennukset sekä TYHY-toiminta, joiden teemat tukevat työnhakua, ammatinvalintaa sekä ammatillista kehittymistäsi.
Valmentajamme auttavat sinua luomaan työhakemuksen ja CV:n, joilla todella erotut työmarkkinoilla. Tuemme myös työ-, koulu- ja työkokeilupaikkojen etsimisessä. Valmennusjaksojen aikana teemme vierailuja paikallisiin yrityksiin sekä osallistumme ajankohtaisiin työnhaun ja koulutuksen tapahtumiin.
Starttivalmennus on arjenhallinnan vahvistumiseen keskittyvää työpajojen matalan kynnyksen toimintaa. Starttivalmennus tukee valmentautujaa kokonaisvaltaisesti ja vahvistaa yhteistyötä tarvittavien monialaisten palveluiden kanssa. Starttivalmennuksesta edetään usein työpajan muihin palveluihin.
Ryhmävalmennuksella vahvistetaan valmentautujien sosiaalisia taitoja ja kykyä toimia ryhmässä toiminnallisin menetelmin. Ryhmävalmennuksessa käsitellään yksilövalmennuksen sisältämiä teemoja ryhmässä.
Työvalmennuksella kasvatetaan ammatillista osaamista ja vahvistetaan yleisiä työelämä- ja työyhteisötaitoja. Työvalmennuksessa autetaan valmentautujaa havaitsemaan taitojaan ja edistymistään sekä tunnistetaan toiminnassa kertyvää osaamista.
Yksilövalmennus on kokonaisvaltaista arjenhallinnan ja toimintakyvyn vahvistamista sekä tukea jatkopolun löytämiseen. Yksilövalmennusta järjestetään sekä henkilökohtaisena että ryhmämuotoisena.
Työhönvalmennus tukee valmentautujaa avoimille työmarkkinoille työllistymisessä ja työssäkäynnissä sekä tukee työnantajaa työllistymisprosessissa ja työsuhteen aikana. Seinätön valmennus on työpaikoissa toteutuva tekemällä oppimisen prosessi, jota työpajan työhönvalmentaja tukee yhteistyössä työnantajan tai työpaikkaohjaajan kanssa. Seinätön valmennus -käsitettä voi käyttää monenlaisesta valmennuksesta. Se voi tarkoittaa esimerkiksi työhönvalmennusta tai paikkaan sitomatonta toimintaa.
Opinnollistamisella tarkoitetaan osaamisen kerryttämistä ja näyttämistä työympäristössä, jonka työtehtäviä on verrattu ammatillisen tutkinnon perusteisiin yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjän kanssa.
Käytännössä se tarkoittaa sitä, että valmennusyksikön työtehtäviä tekemällä on mahdollisuus oppia uutta ja kerryttää tutkinnon osan vaatima osaaminen ammattitaitoisen työvalmentajan ohjauksessa. Kun riittävä osaaminen on saavutettu, se voidaan osoittaa näytössä, jonka opettaja arvioi ja tunnustaa.
Työelämässä oppiminen on käytännönläheinen tapa vahvistaa työelämätaitoja ja lisätä ammatillista osaamista.
Rannikkopajoilla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon osia useista eri tutkinnoista. Myös yhteisten tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista.
Opinnollistamisen prosessiin pääset tutustumaan tarkemmin Thinglinkistä(siirryt toiseen palveluun):