Siirry sisältöön
Haku

Uuden opiskelijan opas

Hei, Tekijä!

Opintojen alkaessa saat perehdytyksen oman alasi opintoihin, opiskelu­ympäristöihin ja oppilaitoksen toimintatapoihin. Olemme kuitenkin laatineet sinulle oheisen orientaatiopolun, johon voit lähteä heti tutustumaan.

Ennen opintojen alkua

Yhteishaun kautta hakenut:
Saat ilmoituksen valintatuloksesta Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Valitun tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta linkin kautta, joka löytyy saamastasi sähköpostiviestistä. Ekami lähettää opiskelupaikan saaneille sähköpostiviestin opintojen alkamisesta.

Jatkuvan haun kautta hakenut:
Opiskelupaikka vastaanotetaan sähköisesti käyttäjätunnusten avulla Wilman kautta.

Yhteishaun kautta hakenut:
Opiskelijalle lähetetään Wilma-käyttäjätunnukset henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen opintojen alussa. Huoltajan Wilma-tunnukset lähetetään Opintopolussa annettuun sähköpostiosoitteeseen heti nuoren opintojen alussa.

Jatkuvan haun kautta hakenut:
Kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi, saat käyttäjätunnukset henkilökohtaiseen sähköpostiisi.

Yleistä tietoa:
Opiskelijoiden käyttäjätunnukset ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi. Samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjaudutaan Wilmaan(siirryt toiseen palveluun), O365-ympäristöön sekä itslearning-sovellukseen. Mikäli käyttäjätunnuksista on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kampuksittain palveleviin opintotoimistoihin.

Asuntola Ekamin Katariinan kampuksella on tarkoitettu pääsääntöisesti oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille. Asuntolassa asuminen on ilmaista. Etusijalla asuntolavalinnoissa ovat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat.

> Lue lisää asuntolasta

Kotekon kampus:
Mikäli sinulla on erityisruokavalio, täytä alta aukeava lomake. Lähetä täytetty lomake osoitteeseen: ruokapalvelut@ekami.fi

Malmingin ja Haminan kampukset:
Mikäli sinulla on erityisruokavalio, Kymijoen Ravintopalveluiden sivulta löydät tietoa ja tilauslomakkeen erityisruokavaliosi ilmoittamista varten.

> Kymijoen Ravintopalveluiden tilauslomakkeet(siirryt toiseen palveluun)

Opiskelu Ekamissa on oppivelvollisille maksutonta. Oppivelvolliset saavat Chromebook kannettavat tietokoneet käyttöönsä oppilaitoksesta.

Opintonsa Ekamin ammatillisessa koulutuksessa aloittavat oppivelvolliset opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet sekä välttämättömät alakohtaiset pätevyydet ja lupakortit. Erityisvälineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse.

Muille opiskelijoille voi tulla kustannuksia mm. opiskeluvälineistä ja –materiaaleista sekä suoritettavista korteista. Opiskelijalla tulee olla käytössään koko opiskelun ajan oma tietotekninen (yleensä vähintään Chromebook-tasoinen) laite opiskelun tueksi.

Lisätietoa koulutuskohtaisista opintokustannuksista saa kutsukirjeen yhteydessä.

Kelan palvelut

Opintotukea voit hakea Kelasta. Tuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta ja sen saamisen edellytyksenä on opintojen päätoimisuus. Kelan kaikki etuudet opintojen aikaiseen rahoitukseen löytyvät Kelan pikaoppaasta.(siirryt toiseen palveluun)

> Hae tästä linkistä opintotukea(siirryt toiseen palveluun)

> Hae tästä linkistä koulumatkatukea(siirryt toiseen palveluun)

Kuntoutusrahaa tai muuta vastaavaa taloudellista tukea voit saada, jos opiskelu on osa ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksen tavoitteena on työelämään pääsy tai siellä pysyminen.

> Lue lisää kuntoutusrahasta.(siirryt toiseen palveluun)

TE-palvelut

Tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksella, jolloin se on opiskelijalle maksutonta. Oppisopimuskoulutus on palkallista, koska oppisopimus on työsuhde. Mikäli olet työtön työnhakija, selvitä mahdollisuutesi palkkatukeen.

> Lue lisää Työmarkkinatorin sivulta ’Palkkatuki työnhaun apuna’.(siirryt toiseen palveluun)

Sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta omaehtoiseen opiskeluun, jos olet ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi, olet vähintään 25-vuotias, TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa, ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla.  Tuesta on sovittava TE-toimiston kanssa ennen opintojen aloittamista. Sivutoiminen opiskelu ei vaikuta työttömyysturvaasi.

> Lue lisää Työmarkkinatorin sivulta ’Työttömyysturva’.(siirryt toiseen palveluun)

Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten, saat pyydettäessä sähköisen TEM621-lomakkeen opintotoimistosta, jonka itse toimitat TE-palveluille.

> Lue lisää Ekamin sivulta ’Opintotoimistot’.

Muut rahoitusvaihtoehdot

Aikuiskoulutustukea voit toistaiseksi hakea Työllisyysrahastosta. Aikuiskoulutustuki ja ammattitutkintostipendi lakkautetaan 1.8.2024.

> Lue lisää aikuiskoulutustuesta, aikuiskoulutustuki.fi(siirryt toiseen palveluun)

Opintojen alkaessa

Ajo-ohjeet karttalinkkeineen löydät kampusten sivuilta:

> Haminan kampus
> Kotekon kampus
> Malmingin kampus
> Katariinan kampus (ruokailu tapahtuu Kotekon kampuksella)

Paikallisliikenteellä(siirryt toiseen palveluun) pääsee kampuksille hyvin.

> Opiskelija-asuntola

Oppilaitos tarjoaa sinulle tarvitsemasi sähköiset oppimisjärjestelmät. Saat niihin perehdytyksen opintojen alkaessa.

Wilman(siirryt toiseen palveluun) lisäksi Ekamissa on käytössä itslearning-verkko-oppimisympäristö(siirryt toiseen palveluun) sekä O365-sovellukset.

Office365(siirryt toiseen palveluun) sisältää mm. työkalut Office, Excel, PowerPoint, Word, sähköpostin sekä pilvitallennustilaa.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja urasuunnittelu

Kanssasi laaditaan yksilöllisiin tarpeisiisi pohjautuva suunnitelma, joka tukee opiskeluasi ja urasuunnitteluasi. Voit valmistautua HOKS-keskusteluun muistilistan avulla. Ensimmäiseen HOKS-keskusteluun kutsutaan huoltaja mukaan.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) on kokonaisuus opintojesi etenemisestä, tutkintoosi liittyvistä opinnoista, oppimisympäristöistäsi, opetusjärjestelyistäsi ja aikaisemmin hankitun osaamisesi tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

Osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että aiemmin hankkimasi osaaminen selvitetään ja koulutusta suunnataan puuttuvan osaamisen hankkimiseen. Aiemmin hankittua osaamista voidaan tunnistaa opiskelijan esittämien asiakirjojen ja muiden selvitysten perusteella, joita voivat olla esim. tutkinto- ja työtodistukset.

> Lue lisää henkilökohtaistamisesta.

Sinun on mahdollista saada erityistä tukea opiskeluusi opintojen eri vaiheissa. Erityinen tuki on yksilöllisiin tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea.

> Lue lisää erityisestä tuesta.

Opiskelijan edut

Maksuttomat opiskelijakortit saat käyttöösi opintojesi alkaessa. Ekamin oma opiskelijakortti toimii henkilökorttina opiskeluun liittyvissä asioissa (esim. opiskeluoikeuden todentaminen).

> Lue lisää maksuttomista opiskelijakorteista.

Tarjoamme Ekamin opiskelijoille maksutonta, yksilöllistä liikunnanohjausta ja -neuvontaa.

> Lue lisää hyvinvointivalmennuksesta

Tarvitsetko lisätietoa opintojen aloitukseen?

Meiltä saat apua opiskeluun liittyviin järjestelmiin (Wilma, itslearning, MS Office) sekä esim. todistuksiin liittyvää neuvontaa.

> Lue lisää sivultamme ’Opintotoimistot’.

Ota yhteyttä hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOveen, etsitään yhdessä sinua parhaiten palveleva koulutus Ekamin useiden koulutusten joukosta. Palvelemme arkisin klo 9-15, p. 040 489 2763, koulutusneuvonta@ekami.fi

> Lue lisää hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOvesta