
Uuden opiskelijan opas
Hei, Tekijä!
Opintojen alkaessa saat perehdytyksen oman alasi opintoihin, opiskeluympäristöihin ja oppilaitoksen toimintatapoihin. Olemme kuitenkin laatineet sinulle oheisen orientaatiopolun, johon voit lähteä heti tutustumaan.
Opiskelupaikan voi vastaanottaa sähköisesti Wilman kautta.
Ajo-ohjeet karttalinkkeineen löydät kampusten sivuilta:
> Haminan kampus
> Katariinan kampus
> Kotekon kampus
> Malmingin kampus
Paikallisliikenteellä(siirryt toiseen palveluun) pääsee kampuksille hyvin.
Opiskelutodistuksen voit saada, kun olet aloittanut opiskelusi.
Koulumatkatuen ostotodistus voidaan antaa kuitenkin jo max. 14 pv ennen aloitusta. Opiskelutodistuksen ja koulumatkatuen ostotodistukset saat opintotoimistosta.
Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista heti kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi. Opiskelijoiden käyttäjätunnukset ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi.
Samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjaudutaan Wilmaan(siirryt toiseen palveluun), O365-ympäristöön sekä itslearning-sovellukseen. Mikäli käyttäjätunnuksista on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kampuksittain palveleviin opintotoimistoihin.
Opetus on maksutonta, mutta kustannuksia voi tulla mm. opiskeluvälineistä ja –materiaaleista sekä suoritettavista korteista. Opiskelija tarvitsee käyttöönsä oman päätelaitteen.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat maksuttomia.
Lisätietoa koulutuskohtaisista opintokustannuksista saa valintakirjeen yhteydessä. Lukio-opintoja suorittavilla lisäkustannuksia tulee mm. oppikirjoista. Huom! Kustannukset eivät koske oppivelvollisia (1.1.2021 jälkeen perusopetuksen päättäneet).
Aikuisena sinulla on useita mahdollisuuksia rahoittaa opintojasi esim. elämäntilanteestasi tai työhistoriastasi riippuen. Tarkemmat ajantasaiset tuet ja niiden saamisen ehdot ovat opintojen rahoittajina toimivien tahojen kotisivuilla, jotka löytyvät linkeistä:
> Tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksella, jolloin se on opiskelijalle maksutonta.
> Opintotukea(siirryt toiseen palveluun) voit hakea Kelasta. Tuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta ja sen saamisen edellytyksenä on opintojen päätoimisuus. Kelan kaikki etuudet opintojen aikaiseen rahoitukseen löytyvät pikaoppaasta(siirryt toiseen palveluun).
> Aikuiskoulutustukea haet Työllisyysrahastosta(siirryt toiseen palveluun). Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Tukea voidaan myöntää maksimissaan 15 kuukauden ajalle kerran työuran aikana. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä.
> Työttömyysetuutta(siirryt toiseen palveluun) sinulla voi olla mahdollisuus saada omaehtoiseen opiskeluun, jos olet ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi, olet vähintään 25-vuotias, TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa, ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla. Tuesta on sovittava TE-toimiston kanssa ennen opintojen aloittamista. Sivutoiminen opiskelu ei vaikuta työttömyysturvaasi.
> Kuntoutusrahaa tai muuta vastaavaa taloudellista tukea voit saada, jos opiskelu on osa ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksen tavoitteena on työelämään pääsy tai siellä pysyminen. Ammatillista kuntoutusta tukevat ja järjestävät mm. työeläkelaitokset(siirryt toiseen palveluun), vakuutusyhtiöt, Kela(siirryt toiseen palveluun) ja TE-palvelut.
Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten, saat pyydettäessä TEM621-lomakkeen opintotoimistosta. Opintosihteeri täyttää lomakkeen.
Opiskelijalla tulee olla käytössään koko opiskelun ajan oma tietotekninen (yleensä vähintään Chromebook-tasoinen) laite opiskelun tueksi. Laitevaatimuksissa on alakohtaisia eroja, tarkemmat tiedot saa valintakirjeen yhteydessä. Oppivelvolliset saavat päätelaitteet oppilaitoksen puolesta.
Osassa oppilaitoksen tiloissa on opiskelijoille käytössä ilmainen wlan/langaton verkkoyhteys.
Wilman(siirryt toiseen palveluun) lisäksi Ekamissa on käytössä sähköiset työvälineet itslearning-verkko-oppimisympäristö sekä O365-sovellukset.
> Tutustu itslearningiin tästä.(siirryt toiseen palveluun)
Office365 sisältää mm. työkalut Office, Excel, PowerPoint, Word, sähköpostin sekä pilvitallennustilaa. Tästä pääset kirjautumaan Office365-ympäristöön.(siirryt toiseen palveluun)
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa suorittavat opiskelijat tarjoavat digitukea sähköisten työkalujen haltuunottoon.
Digitutorit tavoittaa:
- Puh: 0408587524 (myös WhatsApp)
- Discord: https://tinyurl.com/tutordiscord
- Sähköposti: ekamidigitutor@gmail.com
Ekamissa käytetään verkkotapaamisiin Teams-videoneuvottelusovellusta.
Teams-tapaamiseen voi liittyä sovelluksessa sekä selaimessa (Google Chrome tai Microsoft Edge). Katso: kokoukseen liittyminen Teamsissa(siirryt toiseen palveluun)
Asuntola Ekamin Katariinan kampuksella on tarkoitettu pääsääntöisesti oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille. Asuntolassa asuminen on ilmaista. Etusijalla asuntolavalinnoissa ovat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat.
Täältä löydät tietoa meillä toteutettavan ammatillisen koulutuksen perusteista. Myös ePerusteet-palvelussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) voi tutustua voimassa oleviin ammatillisten tutkintojen perusteisiin.
Samalla ehkä tunnistat, mitä kaikkea tutkintoon liittyvää osaamista sinulla jo on tai mihin sisältöihin haluat opintojasi suunnata.
Osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että aiemmin hankkimasi osaaminen selvitetään ja koulutusta suunnataan puuttuvan osaamisen hankkimiseen. Ekamin ohjeistus aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisesta.
Aiemmin hankittua osaamista voidaan tunnistaa opiskelijan esittämien asiakirjojen ja muiden selvitysten perusteella, joita voivat olla esim. tutkinto- ja työtodistukset.
Osoitettua osaamista, joka vastaa suoritettavassa tutkinnossa edellytettyä osaamista tai ammattitaitoa, voidaan tunnustaa suoraan suoritettavaan tutkintoon. Osaamisen tunnustaminen nopeuttaa tutkinnon suorittamista. Oman osaamisen arviointiin ammatillisissa perustutkinnoissa sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa voi hyödyntää osaan.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) -palvelua.
Mitä haluaisit tulevaisuudessa osata?
Suoritatko koko tutkinnon vai tutkinnon osia?
Onko suunnitelmissa jatko-opinnot?
Haluatko luoda työelämäverkostoa tai kenties edetä työurallasi?
Voit suorittaa opintoja sinulle sopivalla tavalla ja sinulle sopivaan tahtiin – pohdithan siis aktiivisesti itsellesi parhaiten sopivia oppimisen tapoja ja sisältöjä.
Suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti rakennettu opiskelupolku ja uraohjaus auttavat sinua etenemään kohti unelmiasi niin opintojen aikana kuin sen jälkeenkin.
Kanssasi laaditaan yksilöllisiin tarpeisiisi pohjautuva etenemissuunnitelma, joka tukee opiskeluasi ja urasuunnitteluasi. Voit valmistautua HOKS-keskusteluun muistilistan avulla.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) on kokonaisuus opintojesi etenemisestä, tutkintoosi liittyvistä opinnoista, oppimisympäristöistäsi, opetusjärjestelyistäsi ja aikaisemmin hankitun osaamisesi tunnistamisesta ja tunnustamisesta. HOKS:ssa otetaan huomioon omat tavoitteesi, aikaisempi koulutuksesi, työurasi ja harrastustoimintasi. Suunnitelman on tarkoitus helpottaa opintojesi suunnittelua, ja niiden etenemisen seurantaa.
Tiesithän, että Ekami on ollut savuton jo vuodesta 2010.