Siirry sisältöön
Haku

Uuden opiskelijan opas

Hei, Tekijä!

Opintojen alkaessa saat perehdytyksen oman alasi opintoihin, opiskelu­ympäristöihin ja oppilaitoksen toimintatapoihin. Olemme kuitenkin laatineet sinulle oheisen orientaatiopolun, johon voit lähteä heti tutustumaan.

Ennen opintojen alkua

Yhteishaun kautta hakenut:
Saat ilmoituksen valintatuloksesta Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Valitun tulee ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta linkin kautta, joka löytyy saamastasi sähköpostiviestistä. Ekami lähettää opiskelupaikan vastaanottaneelle sähköpostiviestin opintojen alkamisesta.

Jatkuvan haun kautta hakenut:
Opiskelupaikka vastaanotetaan sähköisesti käyttäjätunnusten avulla Wilman kautta.

Yhteishaun kautta hakenut:
Opiskelijalle jaetaan käyttäjätunnukset opintojen alussa. Huoltajan Wilma-tunnukset lähetetään Opintopolussa annettuun sähköpostiosoitteeseen heti nuoren opintojen alussa.

Jatkuvan haun kautta hakenut:
Kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi, saat käyttäjätunnukset henkilökohtaiseen sähköpostiisi.

Yleistä tietoa:
Opiskelijoiden käyttäjätunnukset ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi. Samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjaudutaan Wilmaan(siirryt toiseen palveluun), O365-ympäristöön sekä itslearning-sovellukseen. Mikäli käyttäjätunnuksista on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kampuksittain palveleviin opintotoimistoihin.

Asuntola Ekamin Katariinan kampuksella on tarkoitettu pääsääntöisesti oppivelvollisuusikäisille opiskelijoille. Asuntolassa asuminen on ilmaista. Etusijalla asuntolavalinnoissa ovat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat.

> Lue lisää asuntolasta

Kotekon kampus:
Mikäli sinulla on erityisruokavalio, täytä alta aukeava lomake. Lähetä täytetty lomake osoitteeseen: ruokapalvelut@ekami.fi

Malmingin ja Haminan kampukset:
Mikäli sinulla on erityisruokavalio, tältä sivulta löydät(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tietoa ja tilauslomakkeen erityisruokavaliosi ilmoittamista varten.

Opiskelu Ekamissa on oppivelvollisille maksutonta. Oppivelvolliset saavat Chromebook kannettavat tietokoneet käyttöönsä oppilaitoksesta.

Opintonsa Ekamin ammatillisessa koulutuksessa aloittavat oppivelvolliset opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet sekä välttämättömät alakohtaiset pätevyydet ja lupakortit. Erityisvälineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse.

Muille opiskelijoille voi tulla kustannuksia mm. opiskeluvälineistä ja –materiaaleista sekä suoritettavista korteista. Opiskelijalla tulee olla käytössään koko opiskelun ajan oma tietotekninen (yleensä vähintään Chromebook-tasoinen) laite opiskelun tueksi.

Lisätietoa koulutuskohtaisista opintokustannuksista saa kutsukirjeen yhteydessä.

Riippuen elämäntilanteestasi sinulla voi olla useita mahdollisuuksia rahoittaa opintojasi. Tarkemmat ajantasaiset tuet ja niiden saamisen ehdot ovat opintojen rahoittajina toimivien tahojen kotisivuilla, jotka löytyvät linkeistä: 

> Opintotukea(siirryt toiseen palveluun) voit hakea Kelasta. Tuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta ja sen saamisen edellytyksenä on opintojen päätoimisuus. Kelan kaikki etuudet opintojen aikaiseen rahoitukseen löytyvät pikaoppaasta(siirryt toiseen palveluun).

> Kuntoutusrahaa tai muuta vastaavaa taloudellista tukea voit saada, jos opiskelu on osa ammatillista kuntoutusta. Kuntoutuksen tavoitteena on työelämään pääsy tai siellä pysyminen. Ammatillista kuntoutusta tukevat ja järjestävät mm. työeläkelaitokset(siirryt toiseen palveluun), vakuutusyhtiöt, Kela(siirryt toiseen palveluun) ja TE-palvelut.

> Tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksella, jolloin se on opiskelijalle maksutonta.

> Aikuiskoulutustukea haet Työllisyysrahastosta(siirryt toiseen palveluun). Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Tukea voidaan myöntää maksimissaan 15 kuukauden ajalle kerran työuran aikana. Aikuiskoulutustukea voivat hakea henkilöt, joiden opiskelu alkaa viimeistään 31.7.2024. Aikuiskoulutustuki ja ammattitutkintostipendi lakkautetaan 1.8.2024.

> Työttömyysetuutta(siirryt toiseen palveluun) sinulla voi olla mahdollisuus saada omaehtoiseen opiskeluun, jos olet ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi, olet vähintään 25-vuotias, TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa, ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla.  Tuesta on sovittava TE-toimiston kanssa ennen opintojen aloittamista. Sivutoiminen opiskelu ei vaikuta työttömyysturvaasi.

Mikäli haet työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten, saat pyydettäessä TEM621-lomakkeen opintotoimistosta. Opintosihteeri täyttää lomakkeen.

Opintojen alkaessa

Ajo-ohjeet karttalinkkeineen löydät kampusten sivuilta:

> Haminan kampus
> Kotekon kampus
> Malmingin kampus

Paikallisliikenteellä(siirryt toiseen palveluun) pääsee kampuksille hyvin.

> Opiskelija-asuntola

Oppilaitos tarjoaa sinulle tarvitsemasi sähköiset oppimisjärjestelmät. Saat niihin perehdytyksen opintojen alkaessa.

Wilman(siirryt toiseen palveluun) lisäksi Ekamissa on käytössä itslearning-verkko-oppimisympäristö(siirryt toiseen palveluun) sekä O365-sovellukset.

Office365(siirryt toiseen palveluun) sisältää mm. työkalut Office, Excel, PowerPoint, Word, sähköpostin sekä pilvitallennustilaa.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja urasuunnittelu

Kanssasi laaditaan yksilöllisiin tarpeisiisi pohjautuva suunnitelma, joka tukee opiskeluasi ja urasuunnitteluasi. Voit valmistautua HOKS-keskusteluun muistilistan avulla. Ensimmäiseen HOKS-keskusteluun kutsutaan huoltaja mukaan.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS) on kokonaisuus opintojesi etenemisestä, tutkintoosi liittyvistä opinnoista, oppimisympäristöistäsi, opetusjärjestelyistäsi ja aikaisemmin hankitun osaamisesi tunnistamisesta ja tunnustamisesta.

Osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että aiemmin hankkimasi osaaminen selvitetään ja koulutusta suunnataan puuttuvan osaamisen hankkimiseen. Aiemmin hankittua osaamista voidaan tunnistaa opiskelijan esittämien asiakirjojen ja muiden selvitysten perusteella, joita voivat olla esim. tutkinto- ja työtodistukset.

> Lue lisää henkilökohtaistamisesta.

Sinun on mahdollista saada erityistä tukea opiskeluusi opintojen eri vaiheissa. Erityinen tuki on yksilöllisiin tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea.

> Lue lisää erityisestä tuesta.

Opiskelijan edut

Maksuttomat opiskelijakortit saat käyttöösi opintojesi alkaessa. Ekamin oma opiskelijakortti toimii henkilökorttina opiskeluun liittyvissä asioissa (esim. opiskeluoikeuden todentaminen).

> Lue lisää maksuttomista opiskelijakorteista.

Tarjoamme Ekamin opiskelijoille maksutonta, yksilöllistä liikunnanohjausta ja -neuvontaa.

> Lue lisää

Tarvitsetko lisätietoa opintojen aloitukseen?

Täältä saat apua opiskeluun liittyviin järjestelmiin (Wilma, itslearning, MS Office) sekä esim. todistuksiin liittyvää neuvontaa.

Ota yhteyttä hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOveen, etsitään yhdessä sinua parhaiten palveleva koulutus Ekamin useiden koulutusten joukosta. Palvelemme arkisin klo 9-15.

p. 040 489 2763, koulutusneuvonta@ekami.fi