Siirry sisältöön
Haku

Tarinat

11.9.2022

Ruokaelämysten ammattilainen uunista ulos

Saaga Halme, 19 v., on juuri valmistunut kokiksi Ekamista. Hän alkoi opiskelemaan ravintola- ja cateringalan perustutkintoa vuonna 2019. Yhteishaun kautta Ekamiin hakenut Saaga pohti alavaihtoehtoja, koska useampi ala vaikutti mielenkiintoiselta.

– Mietin useita tutkintoja, mm. elintarvikealan perustutkintoa, sosiaali- ja terveysalan tutkintoa sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa ravintola- ja cateringalan lisäksi. 

Saaga valikoi kokin opinnot useasta syystä.

– Minulla on perhepiirissä alan ammattilaisia. Isäni on opiskellut aikanaan Ekamissa vastaavan tutkinnon, joten ravintola- ja catering ala on sitenkin minulle tuttu. Lisäksi halusin oppia tekemään ruokaa paremmin ja kehittää omia taitojani. 

Saagan opiskelutaival on ollut antoisa ja mieleen on jäänyt kivoja muistoja. 

– Olen tykännyt kovasti opiskelusta ja sen tuomista unohtumattomista hetkistä. Parasta on ollut nauraa ja olla yhdessä kavereiden kanssa. 

Haasteitakin on ollut, mutta ylä- ja alamäet ovat osa opiskelua ja sen tuomaa kehittymistä. Erityisen tuen tarvetta on hyvä selvittää opintojen alkaessa.

– Perusopinnoissa oli haasteita, mutta sain koulun kautta hyvin apua, ja lopulta kaikki sujui oikein hyvin. Sain tukea helposti myös etäopetuksen aikana. Opiskeluvaikeudet kannattaa ottaa opettajan kanssa puheeksi heti opiskelun alkuvaiheessa.

Työharjoittelut toivat toivottua käytännön kokemusta alalta. Saagalla oli useampi työharjoittelupaikka, joista yksi oli Attendon toimipiste Kotkassa. Tulevaisuudessa siintelee työllistyminen alalle. Saaga hakeekin ahkerasti työtä Porvoon ja Kotkan alueelta.

Saaga haluaa lähettää kannustavaa viestiä opintoja pohtiville ja yhteishaussa hakeville. 

– Koulutehtävät kannattaa tehdä mahdollisimman ripeästi, että ei tule liikaa tehtäviä kerralla. Kysymyksiä kannattaa esittää aina kun siltä tuntuu. Älä stressaa opiskelusta, koska jokaiselle tehdään oma yksilöllinen opintopolku. Kaikki valmistuvat ajallaan.