Siirry sisältöön
Haku

Tapahtumat

24.4.2023

Olemme mukana Turvallinen Kaakko -turvallisuustapahtumassa torstaina 27.4.

Kaakkois-Suomen turvapuisto avaa ovensa yleisölle torstaina 27. huhtikuuta klo 14–18 Kotkan Kantasatamassa kuuri I-5:ssä. Koko perheelle sopivassa Turvallinen Kaakko -turvallisuustapahtumassa vietetään Turvapuiston avajaisia sekä esitellään laajasti turvallisuuden eri osa-alueita.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami ja Kotkan kaupunki. Idea tapahtumasta syntyi Xamkissa ja monialaisesta turvallisuustapahtumasta on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva.

Tapahtuman järjestämisessä ovat mukana myös viranomaiset ja järjestöt: Kymenlaakson Hyvinvointialue, Kymenlaakson Pelastuslaitos, Kaakkois-Suomen Poliisi, Suomenlahden merivartiosto, Tulli, Karjalan Prikaati, Maasotakoulu ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys ry.

Opiskelijoille suunnattu tapahtuma klo 8.30-13.30. Yleisölle tapahtuma on auki klo 14-18.

Ennen kaikille avointa tapahtumaa Kotkan 8. luokkien oppilaat ja lukioiden 2. luokan opiskelijat pääsevät tutustumaan Turvapuistoon ja kouluttautumaan Ekamin, Xamkin sekä viranomaisten rasteilla. Ekamin osalta tapahtumassa on esittäytymässä useita koulutusaloja turvallisuuteen liittyvillä rastikokonaisuuksilla.

Ekamin turvallisuusrastit:

Ekamin turvallisuusalan opiskelijat ohjaavat ryhmiä tapahtumassa.

Useat viranomaiset järjestävät toimintanäytöksiä ja paikalla on sotilaskotiauto sekä Ekamin koululaiva Merikarhu. Avajaispuheen pitää Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja kansliapäällikkö Kirsi Pimiä tuo sisäministeriön tervehdyksen.

Tapahtuma on maksuton ja 250 ensimmäiselle on luvassa hernekeittoa kenttäkeittiöstä.

Ohjelma

14–18 Xamkin ja Ekamin turvallisuusrastit
14.30 Toiminta onnettomuuspaikalla
15.30 Meripelastusnäytös
16.30 Elvytysnäytös
17.30 Avajaispuhe: Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö
Tervehdyspuheenvuoro: Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä
17.40 Sotilaspoliisien toimintanäytös

Tapahtumaan saapuvia toivotaan pukeutumaan sään mukaan ja lämpimästi, sillä ohjelmaa on niin sisä- kuin ulkotiloissa ja kuurit ovat viileitä, vaikka aurinko lämmittäisikin ulkona.

Pysäköintipaikkoja löytyy rajatusti Merikeskus Vellamon edestä, Tornatorintie 99, josta on noin 200 metrin kävelymatka Turvapuistoon. Xamkin turvallisuustradenomiopiskelijat opastavat tapahtumapaikalle.

Ainutlaatuinen ympäristö turvallisuuskouluttautumiselle ja -harjoittelulle

Kaakkois-Suomen turvapuisto on Suomen ainutlaatuisin ympäristö turvallisuuskouluttautumiselle ja -harjoittelulle. Kantasataman kuuri I-5:n lisäksi Turvapuisto sisältää mm. satamalogistiikan virtuaalisen testausympäristön, jossa voidaan harjoitella ja havainnollistaa satama-alueen turvallisuuteen liittyviä toimintoja.

Turvapuiston tutkimusympäristö kattaa muun muassa HaminaKotka Sataman, Kotkan kansallisen kaupunkipuiston sekä Suomen ainoan öljyntorjunnan tutkimus- ja testausaltaan Sunilassa. Toiminnan pääkohderyhminä ovat viranomaiset, HaminaKotka Satamassa toimivat yritykset työntekijöineen, Kotkan kaupunki, kokonaisturvallisuuden ylläpitoon ja kehittämiseen keskittyvät järjestöt, ammatillisen koulutuksen sekä ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Turvapuiston asiantuntemus syventyy toukokuun alussa, kun Xamkin, Aalto-yliopiston ja Kotkan kaupungin yhteinen kyberturvallisuuden työelämäprofessori Mikko Kiviharju aloittaa uudessa tehtävässään.

Kaakkois-Suomen turvapuiston perustaminen on Kotkan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti osa kaupungin kehittämistä kokonaisturvallisuuden kärkikaupungiksi. Lisäksi Turvapuiston toiminta tukee kaupungin lakisääteistä varautumista erilaisia riskejä ja uhkia vastaan.

Tervetuloa ensimmäiseen Turvallinen Kaakko tapahtumaan!

Alkuperäinen tiedote Kotkan kaupungin sivuilla.(siirryt toiseen palveluun)