Siirry sisältöön
Haku

Tapahtumat, Uutiset

17.11.2023

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen seminaari VAKS 2023 järjestettiin ensimmäistä kertaa Kotkassa

Roastaus tilaisuuden esiintyjät. Kuvassa vasemmalta Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen, Elintarviketeollisuusliitto ry:n johtava asiantuntija Maiju Korhonen ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen. Kuvassa oikealla roastaajan roolissa toiminut AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu (kuva: Pyry Tuttavainen)

Valtakunnallinen ammatillisen koulutuksen seminaari VAKS 2023 järjestettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjien johdolle, luottamushenkilöille, viranomaisille ja keskeisille sidosryhmille uudessa Satama Areenassa Kotkassa 14.-15.11.2023. Seminaariin osallistui yli 300 vierasta ympäri Suomea.

VAKS seminaarin järjestivät yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami. Seminaarin ohjelma oli hyvin monipuolinen ja se pureutui ammatillisen koulutuksen nykytilaan, sen kehittämiseen, mutta myös historiaan.

Lue lisää seminaarin ohjelmasta täältä.

Seminaarin puhujakattaus oli vaikuttava. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson piti puheen liittyen uuteen hallitusohjelmaan, ammatillisen koulutuksen tärkeyteen ja työllisyyteen. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Petri Lempinen kertoi hallitusohjelman toimeenpanosta ja sen vaikutuksista. Kaupunginjohtaja Esa Sirviö toi terveiset Kotkan kaupungilta. Eversti Vesa Helminen puhui huoltovarmuuden kannalta kriittisestä osaamisesta.

Voit lukea lisää opetusministerin puheesta täältä(siirryt toiseen palveluun).

Iloinen joukko seminaarin järjestäjiä, vieraita, puhujia sekä palkintojen saajia
(kuva: Pyry Tuttavainen)

Esityksiä pidettiin lisäksi mm. ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulutuksen yhteistyöstä, TE2024-uudistuksesta, akkuteollisuudesta sekä digitalisaation vaikutuksista.

Seminaarissa jaettiin opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä ammatillisen koulutuksen vuoden 2023 laatupalkinto AEL-Amiedu Oy:lle ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymälle sekä Skills Finland ry:n myöntämät palkinnot kolmelle parhaiten Taitaja-kilpailussa menestyneelle koulutuksen järjestäjälle. Voittaja Taitaja-kilpailussa oli tänä vuonna Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

Kymen Konservatorion opiskelijat ja alumnit esiintyivät seminaarissa (kuva: Pyry Tuttavainen)

Opiskelijajärjestöjen nuoret edustajat muistuttivat päättäjiä siitä, että opiskelijoiden tukeminen ja hyvinvointi ovat avaimia onnistumiseen opiskelussa ja sitä kautta työllistymisessä.

Ohjelmaa maustivat Ekamin musiikkialan, Kymen Konservatorion opiskelijoiden ja alumnien musiikkiesitykset sekä Ekamin Rannikkopajojen improesitys. Seminaarin juonsi sanavalmis mediapersoona Riku Rantala.

VAKS 2023 seminaarin juontajana toimi Riku Rantala (kuva: Pyry Tuttavainen)

Seminaarin yhteydessä järjestettiin ammattitorimessut, ja näytteilleasettajia olivat Ekamin lisäksi Harjun Oppimiskeskus, Opetushallitus, Opva-hanke Turusta, Omnian Karkki-hanke sekä Satakunnan koulutuskuntayhtymän Vaski-hanke.

Seminaarivierailla oli myös mahdollisuus vierailla Ekamin koululaiva Merikarhussa.

Seminaarin järjestämisen ja onnistumisen mahdollisti iso joukko Ekamin opiskelijoita elintarvike-, liiketoiminta-, matkailu-, ravintola ja catering-, musiikki- sekä turvallisuusalalta henkilökunnan lisäksi.

VAKS seminaari on jokavuotinen tapahtuma ja se on järjestetty jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Ekami on saanut VAKS 2023 seminaarista ja sen järjestelyistä erinomaista palautetta.