Siirry sisältöön
Haku

Tarinat

25.3.2024

Tekijätarinat – Syksyn ensituuli toi Satulle mukanaan uusia mahdollisuuksia Ekamissa

Satu löysi opiskelumahdollisuuden harrastuksen parista

Vantaalainen, entinen lastenhoitaja Satu, jonka sydän on aina sykkinyt luonnon kanssa samaan tahtiin, löysi uuden polun elämäänsä muuttaessaan Kotkaan. Lastenhoitajan taival vaihtui luonto- ja ympäristöalan opiskeluun, kun syksyn ensituuli toi mukanaan uusia mahdollisuuksia ekami.fi-sivustolta.

Hakemus lähti saman tien ja nyt Satu opiskelee jo alaa, suuntana valmistua tulevaisuudessa luonto-ohjaajaksi.

Kysyttäessä miksi luonto- ja ympäristöala, Satu kertoo lapsuuden rakkaudesta luontoon ja sen merkityksestä omassa elämässään. Harrastukset ovat olleetkin luontopainotteisia. Partiosta ja vaelluksista lähtien luonto on ollut Satulle paikka, jossa hän tuntee olevansa kotonaan. Väsymys entisessä työssä sysäsi hänet etsimään uutta suuntaa rakkaan harrastuksen parista.

Opintojen aikana retkeillään, harjoitellaan ryhmän ohjaamista ja sytytellään tulia.

Kirjallisia opintoja luonto- ja ympäristöalalla on ollut jonkun verran, lähinnä tiedon kartuttamiseksi. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, koska luonnossa liikkumista ja ryhmien ohjausta ei voi opetella kirjoista. Opintojen aikana retkeillään, harjoitellaan ryhmän ohjaamista ja sytytellään tulia.

”Retkillä käymme läpi ohjaamiseen ja retkeilyyn liittyviä asioita. Olemme käyneet yrittäjävierailuilla, mistä saa hyviä ideoita sekä ajatuksia, millaista on toimia luonto- ja ympäristöalan yrittäjänä. Olemme käyneet myös ohjatuilla retkillä, jotta näemme, miten monipuolisia tapoja on vetää retkiä. ” Satu kuvailee.

Luontoon ja retkeilyyn liittyvää tietoa Satulla oli jo partio -ja vaellustaustan vuoksi ennestään, mutta taitoja ja osaamista on saanut syventää opintojen aikana. Yrittäjyyteen liittyvät opit ovat avanneet hänelle uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden työuralle.

Tulevaisuuden suunnitelmia kysyttäessä Satu vastaakin olevansa avoimin mielin, vaikka erityisesti työskentely luontokeskuksessa, luontokoulun vetäminen tai pienimuotoinen yrittäjyys kiinnostavatkin eniten. ”Yritän päästä työharjoittelujaksoilla mahdollisimman erilaisiin paikkoihin, jotta näkisin laajasti erilaisia mahdollisuuksia, mitä tällä alalla on antaa.”

Tällä hetkellä Satu on viiden viikon työssäoppimisjaksolla Lapissa Hetan Majatalossa Enontekiöllä.

Hetan Majatalossa Satu vetää villasukkakävelyitä ja revontuliretkiä.

”Parasta on, että miesystävä on kannustava ja joustava! Hän kannusti lähtemään Lappiin harjoitteluun ja lupasi hoitaa kissoja kotona. Hän on mahdollistanut sen, että voin opintojeni aikana toteuttaa itseäni ja tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin. Siitä olen todella kiitollinen! Satu kertoo.

Hetan Majatalossa Satu vetää villasukkakävelyitä ja revontuliretkiä. Päivittäin myös jumpataan, rentoudutaan ja pidetään peli-iltoja. ” Onhan tämä mahdollisuus, mitä harvoin ihmiselle tulee eteen.” Toiminta on aikataulutettu ohjelmalehtiseen, josta asiakkaat voivat katsoa, mitä päivän ohjelmassa on, ja valita, mihin haluavat osallistua. Satu suunnittelee, valmistelee ja vetää toimintaa itsenäisesti. Työskentely vaatii omatoimisuutta. Ohjelmien välissä pidetään taukoja ja suunnitellaan seuraavia ohjelmia ja tarvittaessa tarkistetaan retkireittejä. Harjoittelussa Satu on oppinut oman toiminnan aikatauluttamista, valmistelun tärkeyttä ja ryhmänvetämistaitoja aikuisryhmien kanssa.

Entisen lastenhoitajan herkkyys ja joustavuus ovat vahvuuksia, jotka tekevät hänestä loistavan ohjaajan.

Satu kannustaa kaikkia, jotka nauttivat luonnosta ja ihmisten seurasta, harkitsemaan luonto- ja ympäristöalaa. Hän näkee työmahdollisuuksien runsauden ja yrittäjyyden vapauden houkuttelevana vaihtoehtona. Valmistuessaan luonto-ohjaajaksi, Satu tuntee astuvansa uuteen maailmaan täynnä mahdollisuuksia ja seikkailuja, jotka odottavat häntä luonnon keskellä.