Kaakon nuorten tulevaisuushorisontti: Osaaminen tunnistetaan, tulevaisuus kiinnostaa
TyöNoste -hankkeessa rakennetaan sujuvampaa ja vaikuttavampaa ohjausta työnhakijoille ja opiskelijoille. Kehitämme yhdessä ohjauksen asiantuntijoiden kanssa mallia, joka varmistaa oikea-aikaisen tuen, parantaa ohjattavan asiakaskokemusta ja tuo koulutuksen ja työllistymisen entistä tiiviimmin yhteen. Tavatessamme Ohjaamon henkilöstöä Virojoella syntyi idea yhteistyöstä kahdeksasluokkalaisille suunnatussa Tunnetunnelissa, jossa toiminnallisin menetelmin opittiin muun muassa vuorovaikutuksesta, terveellisistä elämäntavoista ja somen käytöstä. TyöNosteen hanketiimi sai tehtäväkseen toteuttaa Tunnetunnelissa tulevaisuusohjauksen rastin.

Toteutimme rastilla tulevaisuusäänestyksen soveltamalla Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa luotua menetelmää. Kaikille osallistujille jaettiin punainen ja vihreä äänestyslappu. Ohjaaja luki erilaisia työelämälähtöisiä tulevaisuuteen liittyviä väittämiä ja osallistujat äänestivät siitä, miten he ajattelevat asiasta. Kirjurit ottivat ylös äänestystuloksen, jota analysoimalla saimme käsityksen Kaakon kaksikon alueella asuvien kahdeksasluokkalaisten tulevaisuususkosta. Tulevaisuususko lyhyesti sanottuna on luottamusta ja toivoa tulevaisuutta kohtaan. Se on uskoa siihen, että hyviä asioita on mahdollista tapahtua ja että itsellä on kykyä vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Se ei välttämättä tarkoita naiivia optimismia, vaan realistista toiveikkuutta ja aktiivista suuntautumista kohti tulevaa. Seuraavassa on muutamia tulkintoja äänestyksen tuloksista:
- Osaamisen tunnistaminen ja tulevaisuuden suunnittelu: Suurin osa oppilaista tunnistaa omat vahvuutensa ja osaamisensa (samaa mieltä) sekä ajattelee tulevaisuuttaan usein. Toisaalta osa oppilaista ei vielä ole tehnyt suunnitelmia tulevaisuutensa suhteen, mikä on odotettavaa kahdeksasluokkalaisille.
- Vaikuttamismahdollisuudet ja päätöksenteko: Suurin osa oppilaista uskoo voivansa vaikuttaa tulevaisuutensa suuntaan ja tekevänsä itse tulevaisuuttaan koskevat päätökset. Nuoret kokevat saavansa tukea ja kannustusta ympäristöstään omien päätösten tekemiseen. Tämä osoittaa vahvaa uskoa omaan toimijuuteen ja päätöksentekoon.
- Työn ja opiskelun tulevaisuus: Monilla oppilailla on näkemys siitä, että tulevaisuudessa heillä voi olla useita erilaisia työpaikkoja ja -tehtäviä. Työn mielekkyys ja nautinto ovat nuorille tärkeämpiä kuin pelkkä palkka.
- Optimismi ja terveys: Suuri osa oppilaista on optimistisia tulevaisuutensa suhteen ja näkee hyvän terveyden edellytyksenä hyvälle tulevaisuudelle.
- Alueellinen sitoutuminen: Kun tarkastellaan kaikkia annettuja ääniä, haluaisivat useimmat oppilaat jäädä asumaan tai työskentelemään kotiseudulleen, joskin havaitsimme, että pojat nostivat kysymykseen “Haluaisin jäädä asumaan tai työskentelemään kotiseudulleni” vihreän lapun useammin kuin tytöt. Teimme keskustelun pohjalta tulkinnan, että kotiseudun houkuttelevuuteen liittyvät sukupuolierot liittyvät siihen, mitä nuoret tekevät vapaa-ajalla. Esimerkiksi luontoon liittyvät harrastukset saattavat kiinnostaa enemmän poikia kuin tyttöjä. Alueen kehittäjien on tärkeää ottaa tämä huomioon ja tarjota monipuolisia harrastus- ja mahdollisuuksia molemmille sukupuolille.
Tulevaisuuden työelämätaidot
Aihe, joka ansaitsee syvemmän tarkastelun, on tulevaisuudessa tarvittavat työelämätaidot. Opiskelijat korostivat vastauksissaan tulevaisuuden työelämässä tarvittavina taitoina yhteistyötaitoja ja itsenäistä työskentelyä. Myös kielitaito ja oman osaamisen markkinointi nähtiin tärkeiksi. Kysymys röyhkeydestä tulevaisuuden työelämässä havahdutti ohjaajat.
Ohjaajien ennakko-odotus siitä, että röyhkeys ei kuulu työelämään, ei toteutunut nuorten vastauksissa. Röyhkeys voi herättää kielteisiä mielikuvia: toisten yli kävelyä, liiallista itsekkyyttä ja epäkunnioittavaa käytöstä. Nuorille sana voi kuitenkin tarkoittaa jotakin muuta: rohkeutta sanoa oma mielipide, hakea unelmien työtä tai ryhtyä yrittäjäksi, puolustaa omia rajoja tai pyytää palkankorotusta. Rohkeus ei tarvitse röyhkeyden viittaa – se voi olla myös vastuullista, inhimillistä ja viisasta.
Rohkeutta rakentaa tulevaisuutta yhdessä
Kaakonkulman nuorten vahva tulevaisuususko ja kokemus omasta toimijuudestaan luovat hyvän pohjan alueen kehittämiselle. Onkin olennaista kuunnella heidän näkemyksiään tulevaisuuden työelämästä ja tukea heitä urasuunnittelun alkuvaiheissa. Nuorten tunne siitä, että heidän kotiseutunsa tarjoaa mahdollisuuksia hyvään, arvostettuun ja merkitykselliseen elämään, on avainasemassa alueellisen kiinnittymisen vahvistamisessa. Yhteistyössä nuorten, ohjausalan ammattilaisten ja muiden alueen toimijoiden kanssa rakennamme tulevaisuutta, jossa toivo, toimijuus ja merkityksellisyys luovat kestävää pito- ja vetovoimaa alueelle.
Yhteistyön kehittämisen Etelä-Kymenlaakson työllisyysalueella mahdollistaa Euroopan unionin osarahoittama TyöNoste -hanke.