Kaakkois-Suomen akkualan koulutus- ja TKI-klusteri -hankkeiden tulokset




Kemian laboratorio vastaa akku- ja prosessiteollisuuden tarpeisiin
EAKR-Hankkeessa rakennettiin uusi ja nykyaikainen kemian laboratorio, johon hankittiin akkuteknologiateollisuuden opiskeluun liittyviä laitteita, joilla voidaan harjoitella muun muassa akkumateriaaleihin liittyviä jauhatusta sekä akkujen sähkökemiaan liittyviä harjoituksia puhdastilatoimintaa unohtamatta. Kemian laboratorio on rakennettu niin, että sitä voidaan hyödyntää myös akkualan yritysten koulutustarpeisiin (eri kemikaalit kuin opetuskäytössä).


Suurenna kuvaa klikkaamalla kuvan päältä.
EAKR-hankkeessa nykyaikaistettiin myös sähkö- ja automaatioalan laboratorioita vastaamaan akkuteknologiateollisuuden tuotannollisia tarpeita. Laboratorioihin lisättiin mm. logiikkaharjoituspisteitä, konenäkö- sekä AI-tekoälykameroita, anturitekniikkaa sekä mekaanisen kunnossapidon harjoituspiste.


Suurenna kuvaa klikkaamalla kuvan päältä.
Akkualan perusteet – paikallisesti tarjottava tutkinnon osa
ESR-hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin paikallisesti tarjottava tutkinnon osa ”Akkualan perusteet”. Akkualan perusteissa opiskellaan akun toiminnan ja akkumateriaalien perusteita, sähkö- ja akkukemiaa, akkuturvallisuutta, akkutuotannon, tuotantoautomaation ja akun kierrätyksen perusteita.
Tutkinnon osaa suunniteltiin yhteistyössä eri akkualan toimijoiden kanssa 2023–2024 aikana pidetyissä työpajoissa. Suunnittelu aloitettiin kartoittamalla osaamistarpeet ja kartoituksessa kävi ilmi, että akkuteollisuuden laitoksissa n. 80 % työvoimatarpeesta saadaan ammatillisen toisen asteen koulutuksen avulla.
Osaamisen kehittäminen
ESR-hankkeessa opettajille järjestettiin akkualaan ja laitteistoihin liittyviä koulutuksia ja näin varmistuttiin, että opetuksessa on hyvä tietotaitotaso. Syksyllä 2024 toteutettiin pilottikoulutus, johon osallistui 18 oppilasta sähkö- ja automaatioalalta.
Yhteistyöllä eteenpäin
EAKR- ja ESR-hankkeissa tehtiin tiivistä yhteistyötä LUT- ylipiston ja XAMK- ammattikorkean kanssa ja tavoitteena olikin saada akkualan opiskelijoille mahdollisuus opintopolkuun, jossa Ekamilla opiskelijat saavat perustason koulutuksen.
Hankkeiden tuloksista parhaimmistoa oli verkostoituminen alan yritysten ja oppilaitosten kanssa ja yhteistyö tulee jatkumaan hankkeen päätyttyäkin.