Siivet kohti Saksaa! Ekamin kansainvälinen opintopolku mahdollistaa näköalapaikan maailmalle

Mitä voi ulkomaan vaihdolta odottaa? Uutta kieltä, kulttuurilliset stereotypiat ja jetlagin. Itsellä stereotypiat osoittautuivat täysin vääriksi, jetlagi paransi unirytmiäni ja saksan kieli on kiehtovaa.
Olen Ella liiketoiminnan opiskelija ja lähdin Kotkan ystävyyskaupunkiin Graifswaldiin 2 kuukaudeksi oppimaan kulttuuria, työelämää ja kansainvälisyyttä. Pääsin seikkailulle Greifswaldin yliopiston käytäville ja kiitos siitä kuuluu Ekamin Avelinin Antille ja yhteishenkilöllemme Christoph Waltherille.

Täydellinen alku
Ennen matkaa olin opetellut etikettiä, oikealla tittelillä nimittelyn ja kohteliaan sekä asiapitoisen keskustelutyylin, sillä olin lukenut, että saksalaiset eivät mielellään puhu henkilökohtaisesta elämästä. Sain kuitenkin huomata, että saksassa voin olla oma suomalainen itseni. Toki teitittely riippuu työympäristöstä, mutta yliopistolla harjoitellessa olen voinut sinutella ja puhua etunimillä henkilöistä.
Huomasin, että tukiverkosto maassa on kultaakin arvokkaampi. Asunnon ja astioiden hankkiminen, pyörän saaminen, Berliiniin matkustaminen ja byrokraattiset asiat sujuvat ongelmitta. Toki minun ei tarvitse vaihtaa pankkia tai asuinkuntaa, koska olen niin vähän aikaa, mutta siihenkin löytyisi kourallinen saksaa sekä lakia osaavia apukäsiä. Eli soveltaen Guide to Understanding German Business Culture & Etiquette(siirryt toiseen palveluun) 1. kohtaa voin todeta, että on helpompaa hoitaa asioita suosittelijan kautta.
Millainen harjoittelu on ollut ja mitä olen oppinut?
Työskentelen harjoittelussani niin kasvatustieteiden osastolla kuin Fennistiikan osastolla. Harjoittelussa olen päässyt käyttämään suomea, saksaa, englantia, ruotsia ja kuullut kymmeniä eri kieliä. Alkuviikot ovat olleet rentoja perehdytysviikkoja. Sain avaimet Christophin huoneeseen ja seurailin oppitunteja, osallistuin tiimikokouksiin ja pääsin yliopiston historiakiertueelle. Työtehtävinä olen pääsyt hakemaan postia, hyväksymään opiskelijoiden kurssille ilmoittautumiset ja kirjoittamaan tutoreille postia. Olen ottanut mukaan joko omia eväitä tai ostanut ruokaa Mensasta opiskelijakortilla, jonka sain kasvatustieteissä työskentelevän sihteeri Anjan ansiosta.

Olen oppinut pyytämään apua pienimmissäkin asioissa. Esimerkiksi Fennistiikassa syyskoulun julistetta tehdessä pystyi hyvin keskustelemaan julisteen ulkonäöstä muiden kanssa. Kommunikoidessa on tullut myös rohkeutta ja onnistumisia tehtävien teossa.

Miten aikaisemmat tutkinnonosat ja harjoittelut ovat tukeneet harjoittelua?
Työtehtävät eivät ole ydinfysiikkaa, sillä kielimuuri rajoitti joitain tehtäviä. Markkinointi ja viestinnän tutkinnon osasta on ollut apua, kun olen tehnyt julisteita, luonut esittelykuvia ja päivittänyt sosiaalista mediaa. Olen myös päässyt luomaan yliopiston verkkosivuja typo3:lla, josta en ollut koskaan kuullutkaan, mutta asiakaspalvelussa opitulla asenteella sekin tehtävä on suoritettu. Tuttua exceliäkin on naputettu, kun lajittelin kahden muun opiskelijan kanssa kirjoja Fennistiikan osastolla sekä Anjan kanssa budjettia laskiessa.

Miksi suosittelen vaihtoa?
Harjoittelu yliopistossa on sanomattakin selvää antoisa. Olen oppinut ylipäätänsä, mitä ulkomailla sihteerin, opettajan, tutoreiden (opiskelijat, jotka tekevät töitä yliopistolle) ja tutkijoiden työ sisältää. Sen lisäksi olen saanut jo kädellisen verran ystäviä ja päässyt katsomaan hienoja nähtävyyksiä. Jos sitä taloudellista puoltakin katsotaan, niin on se hintataso täällä saksassa hivenen halvempaa. Totta kai mikään matka ei ole aina ruusuilla tanssimista, mutta haasteet on selätetty ja tullaan selättämään kliseisesti yhteistyön voimalla.
Joten sinä joka haluat kansainvälisiä ystäviä, sinä joka haluat pienen kulttuurimatkan ulkomaille ja sinä joka haluat kehittyä alallasi, ota pika pikaa yhteyttä Anttiin, lentolippuja saattaa olla rajoitettu määrä.😉

