Siirry sisältöön
Haku

Maahan muuttaneelle

Oletko vasta muuttanut Suomeen?

Ekamissa on paljon koulutusvaihtoehtoja. Kotoutumiskoulutuksessa (KOTO) opiskelet suomen kieltä sekä sellaisia tietoja ja taitoja, joita suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä tarvitaan. Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) hankit taitoja, joita tarvitset ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa. Voit myös vahvistaa suomen kielen taitoasi S2-opinnoissa.

Rannikkopajoilla(avautuu uuteen ikkunaan) voit hankkia työkokemusta ja saada apua työnhakuun.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskellaan suomen kielellä, joten kielen oppiminen onkin aluksi tärkeää.

Suomen kielen taidon lähtötason arvioinnin avulla sinulle voidaan tarjota sopivan tasoista koulutusta tai muuta palvelua. Rekisteröidy TE-toimistoon työnhakijaksi, sinut voidaan ohjata arviointiin. Kaakkois-Suomen TE-palvelut.(siirryt toiseen palveluun)

Kotoutumiskoulutuksessa opiskelet suomen kieltä ja tietoja ja taitoja, joita suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä tarvitaan. Kotoutumiskoulutuksessa on tavoitteena saavuttaa B1.1. kielitaso.

Kotoutumiskoulutuksessa opiskelu vaatii sinulta paljon omaa työtä. Opiskelet suomen kieltä monin eri tavoin monipuolisia opetusmenetelmiä hyödyntäen. Opiskelua on maanantaista perjantaihin, yhteensä 35 tuntia viikossa. Opetusta järjestetään lähiopetuksena, etätyöskentelynä ja verkko-opetuksena. Pääset tutustumaan suomalaiseen työelämään työssäoppimisjaksoilla.

Kotoutumiskoulutuksessa noudatetaan Opetushallituksen hyväksymiä opetussuunnitelman perusteita Kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2022 | Opetushallitus (oph.fi)(siirryt toiseen palveluun) ja Ekami Consulting Oy:n omaa opetussuunnitelmaa.

Kotoutumiskoulutusta järjestetään tällä hetkellä Kotekon kampuksella Kotkassa sekä Virolahdella.

Koulutukseen haetaan Kaakkois-Suomen TE-toimiston kautta.(siirryt toiseen palveluun)

TUVA-koulutus S2-opiskelijoille

Voit hakea TUVA-koulutukseen yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. Opiskelusi voi kestää enintään 38 viikkoa. Opintojesi alkaessa mietit opettajan kanssa yhdessä, millaista koulutusta tarvitset ja mikä sinua kiinnostaa. Myös jatkosuunnitelmistasi puhutaan heti koulutuksen alussa.

TUVA-koulutuksessa kielitaitosi ja opiskelu- ja urasuunnittelutaitosi vahvistuvat. Opit erilaisia arjen taitoja ja miten suomalainen yhteiskunta toimii, samalla työelämätaitosi vahvistuvat. Voit valmentautua lukiokoulutukseen ja suorittaa joitakin lukiokursseja tai voit valmentautua ammatilliseen koulutukseen ja suorittaa ammatillisia opintoja. TUVA-koulutuksen aikana on myös mahdollista käydä koulutussopimusjaksolla työelämässä tutustumassa sinua kiinnostavaan ammattiin.

Koulutuksen aikana saat S2-tukea, jos tarvitset apua suomen kielellä opiskelussa.

Koulutuksen tavoitteena on, että saavutat sellaisen kielitaidon ja opiskeluvalmiudet, joita tarvitaan lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa.

Jos kielitaitosi on B1.1 ja tarvitset paremman kielitaidon opiskelua tai työtä varten, voit hakea koulutukseen TE- toimiston kautta.

Yleinen kielitesti (YKI)

Voit suorittaa Ekamissa yleisten kielitutkintojen suomen kielen perustason, keskitason ja ylimmän tason testin.

Ilmoittaudu osoitteessa yki.opintopolku.fi(siirryt toiseen palveluun)

Tutkintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä sähköisesti. Muista maksaa tutkintomaksu viikon sisällä ilmoittautumisesta, mutta kuitenkin ennen kuin ilmoittautumisaika päättyy.

  • Saat kutsun YKI-testiin sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen testiä. Viestissä on testin alkamisaika, ohjeet ja kartta.
  • Selvitä ennen ilmoittautumista, miten pääset testipäivänä Kotkaan. Jos tulet myöhässä, et voi osallistua testiin.
  • Testissä sinulla täytyy olla mukana voimassa oleva poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti tai passi. Ajokortti, oleskelulupa tai Kela-kortti ei käy.

Mikäli tarvitset testiin erityisjärjestelyjä (esim. kuulo-, näkö- tai lukivaikeuden vuoksi), katso ohjeet Opetushallituksen sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Erityisjärjestelyjä voi hakea vain ilmoittautumisaikana, ei sen jälkeen.

Jos et voi osallistua testiin, sinun tulee ilmoittaa siitä välittömästi Ekamiin. Voit siirtää osallistumisen seuraavaan kertaan vain, jos sinulla on lääkärintodistus sairaudestasi.

Lisää tietoa YKI-testistä: Veera Haverinen, veera.haverinen@ekami.fi, p. 050 598 3163.


Työkokeiluun Rannikkopajoille?

Haluatko hyödyllistä tekemistä ja samalla oppia suomen kieltä pienessä ryhmässä? Tarvitsetko apua ja neuvoja koulutukseen hakemiseen tai työkokeilupaikan löytämiseen? Mietitkö mihin ammattiin voisit opiskella?

Kuunari-pajan yksilövalmentaja tukee ja neuvoo sinua näissä asioissa. Voit hakea työkokeiluun Rannikkopajojen muille työpajoille. Pääset tekemään työtä ja samalla yksilövalmentaja auttaa sinua kohti tavoitteitasi.

Hae Kuunari-pajan yksilövalmennukseen Kaakkois-Suomen TE-toimiston kotoutumispalveluiden kautta. 

> Lue lisää Kuunari-pajasta.


Ammatilliseen koulutukseen?

Voit opiskella ammatillisessa koulutuksessa, kun olet ensin hankkinut riittävän suomen kielen taidon.  Hae ammatilliseen koulutukseen jatkuvan haun kautta. Vieraskieliset hakijat kutsutaan kielikokeeseen ennen koulutukseen valitsemista.

> Lue lisää kielitaidon arvioinnista.

S2-opiskelijat saavat kielitukea opintojen suorittamiseen koutsaamoissa, S2-opettajalta ammattiaineiden tunneilla ja pienryhmä- ja yksilöohjauksena.

Ota meihin yhteyttä

Hakija- ja koulutusneuvontapalvelu EkaOvi

Palvelemme arkisin klo 9-15

040 489 2763