Kohderyhmä
- Ammatillisen koulutuksen (aikuiset) asiakkaat
- Ammatillisen koulutuksen aliedustettuihin ryhmiin kuuluvat asiakkaat
- Ammatilliseen koulutukseen hakeutuvat
- Ammatillisen koulutuksen kouluttajat ja opettajat
Tavoite
Edistää ja vahvistaa ammatillisessa koulutuksessa aliedustettuihin ryhmiin kuuluvien perustaitojen osaamista ja sitä kautta koulutukseen hakeutumista, koulutuksen läpäisyä ja työllistymistä.
Edistää välittömästi tai välillisesti koulutuksesta koulutukseen tai työelämään siirtymistä ohjaamalla kohderyhmän aikuisille tutkinnon suorittajille työelämässä ja opiskelussa vaadittavat perustaidot erilaisin ammatillisen ohjauksen ja erityispedagogiikan menetelmin.
Edistää ennakoivaa lähestymistapaa perustaitojen osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa ja tuottaa olemassa oleviin toimenpiteisiin lisäarvoa yhdessä verkoston kansa.
Edistää ammatillisten opettajien ja kouluttajien digitaitoja ja digitaalista ohjausosaamista vahvistamalla ohjauksen ja opiskelijalähtöisen asiakaspalvelun näkökulmaa.
Toteutus
Hankkeen toimenpiteet jakautuvat eri toimenpidekokonaisuuksiin. Toimenpidekokonaisuuksien sisällä muodostetaan työryhmiä. Työryhmien työskentelyä seurataan verkostokokouksissa ja kokemuksia ja tuloksia jaetaan koko verkostolle.
Toimenpidekokonaisuudet:
- Aliedustettujen ryhmien koulutukseen hakeutuminen
- Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot
- Digi-välineiden hyödyntäminen ohjauksessa ja oppimisessa
- Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen lisääminen
- Yhteistyö muiden Taito-ohjelmassa olevien hankkeiden kanssa
Ekami muodostaa Luksian kanssa työskentelyparioppilaitoksen painopisteenä maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden puutteellisten perusvalmiuksien parantaminen.
Tulokset
Aliedustettuihin ryhmiin kuuluvien hakeutuminen koulutukseen on lisääntynyt ja heille laaditaan osaamista ja työllistymisen varmistamista vastaavat henkilökohtaiset koulutuspolut.
Osaaminen opiskeluvalmiuksien kartoittamisessa on lisääntynyt ja oppilaitoksilla on käytössä hyviä työvälineitä osaamisen kartoittamiseen.
Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot on organisoitu reformin edellyttämällä tavalla ja ne parantavat opiskelijoiden puutteellisia perustaitoja.
Opintojen negatiivinen keskeyttäminen vähenee ja opiskelijoiden työllistymisvalmiudet vahvistuvat.
Opintojen ja ohjauksen tukena on tarkoituksenmukaisia digitaalisia työvälineitä.
Opetus- ja ohjaushenkilöstön ohjaus- ja digiosaaminen on kehittynyt.
Yhteystiedot
Projektivastaava Sisko Ukkola-Paronen
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto