Vihreä siirtymä osaamispääomaksi logistiikka-alalle
Hankkeen tavoitteena on kehittää logistiikka-alan koulutusta ja yhteistyötä vihreän siirtymän ja vähähiilisen kuljettamisen osaamistarpeiden pohjalta. Lisäksi pyritään vahvistamaan opiskelijoiden, opetushenkilöstön ja ammattilaisten osaamista sekä edistämään jatkuvaa oppimista ja urakehitystä alalla.
Kohderyhmä
Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat kehittämistyöhön osallistuvat oppilaitokset, logistiikka-alan opiskelijat ja opetushenkilöstö. Pk-yritysten työntekijät, erityisesti liikenne-, logistiikka-alalla, kuljetuskaluston huolto- ja korjaustoiminnassa työskentelevät sekä kuljetusyrittäjät. Työttömyysuhanlaiset, työttömät ja alanvaihtajat.
Tavoite
Hankkeen tavoitteena on vastata logistiikka-alan muuttuviin osaamistarpeisiin ja tukea alan yrityksiä energiamurroksessa. Hankkeen tuloksena syntyy kattava ennakointi ja osaamistarveselvitys logistiikka-alan koulutuksen tarpeista, erityisesti vihreän siirtymän vaatimuksiin keskittyen. Lisäksi kehitetään ja päivitetään koulutussisältöjä, järjestetään pilottikoulutuksia, ja vahvistetaan simulaatiopedagogiikkaa, mikä edistää alan osaamista ja työvoiman saatavuutta pitkällä aikavälillä.
Toteutus
Ennakointitiedon tuottaminen: Selvitetään vihreään siirtymään ja vähähiiliseen kuljettamiseen liittyvät osaamistarpeet logistiikka-alalla.
Koulutuksen kehittäminen: Kehitetään ja päivitetään koulutussisältöjä, kursseja ja mikrokursseja vastaamaan uusia osaamistarpeita.
Yhteistyön vahvistaminen: Lisätään yhteistyötä logistiikka-alan koulutuksen, TKI-toiminnan ja työelämän välillä.
Osaamisen vahvistaminen: Parannetaan opiskelijoiden, opetushenkilöstön ja ammattilaisten osaamista vihreän siirtymän ja uusien energiamuotojen osalta.
Simulaatiopedagogiikan kehittäminen: Päivitetään simulaatiopedagogiikan toimintamalli ja opettajien osaaminen uusien menetelmien käyttöön.
Polkuopintojen kehittäminen: Luodaan selkeä koulutuspolku ammattioppilaitoksesta ammattikorkeakouluun ja lisätään nuorten tietoisuutta näistä mahdollisuuksista.
Pilottikoulutukset: Järjestetään pilottikoulutuksia oppilaitosten opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä alan yritysten työntekijöille.
Pitkän aikavälin vaikutukset: Edistetään logistiikka-alan osaamisen kehittymistä, työvoiman saatavuutta, alan vetovoimaa, työurien pidentymistä sekä vihreää siirtymää ja ilmastotyötä.
Tulokset
- Koontiraportti logistiikka-alan koulutuksen kehittämisen osaamistarpeista liittyen vihreään siirtymään. Raportissa on huomioitu yritysten (muuttuvan työelämän), oppilaitosten, opettajien sekä lakien, asetusten sekä standardien mukanaan tuomat tarpeet.
- Osaamistarpeiden pohjalta suunnitellut ja toteutetut tai päivitetyt osaamiskokonaisuudet, kurssit, mikrokurssit, osaamismerkit ja näihin liittyvät koulutusmateriaalit. Teemoja voivat olla esim. kuljetuskapasiteetti ja tuottavuus, erilaiset pitkät ajoneuvoyhdistelmät, ajo-opetus, kuorman lastaus- ja purku, teoriakoulutus, rakenteet, raskaat runkokuljetukset, käyttövoimat, liikenteen sähköistyminen, vastuullisuus ja päästölaskenta sekä huolto-osaaminen. Mittareina kuvaus koulutuskokonaisuuksien ja paikallisen tutkinnon osien sisällöstä ja toteutustavasta sekä kokonaisuuksien lukumäärä.
- Toteutetut pilottikoulutukset oppilaitosten opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä jatkuvan oppimisen teemassa alan yritysten työntekijöille. Tukee pidempiä työuria ja alentaa työttömyysuhkaa.
- Simulaatioiden sekä simulaatiopedagogiikan yhteiskehittämisen työpajat (vähintään 3 kpl)
- Benchmark-raportti erilaisista simulaatiopedagogisista toteutusmalleista logistiikka-alalla.
- Raportti tai julkaisu live-simulaatiosta ja virtuaalisia simulaatioista, ja niiden soveltuvuutta logistiikka-alan koulutukseen.
- Vierailut tai virtuaaliset esittelyt organisaatioihin, joissa käytetään edistyneitä simulaatioita logistiikkakoulutuksessa.
- Päivitetty simulaatiopedagogiikan toimintamalli logistiikka-alan koulutukseen. Simulaatioita/simulaattoreita hyödyntävien opettajien osaamisen päivittäminen uusien menetelmien käyttöön ja integroimiseen opetussuunnitelmaan.
- Päivitetty ja pilotoitu koulutuspolku logistiikka-alalle ammatilliselta toiselta asteelta ammattikorkeakouluun. Koulutuspolun näkyvyyden parantuminen.
- Lisääntynyt strateginen verkostomainen yhteistyö oppilaitosten ja työelämän välillä.
Yhteystiedot, projektipäällikkö
Yhteystiedot, projektiasiantuntijat
Antti Harju
antti.m.harju@ekami.fi, 044 765 7917
Aki-Matti Nurmela
aki-matti.nurmela@ekami.fi, 044 771 7314
Jani Nevalainen
jani.nevalainen@ekami.fi, 040 184 3249